Virus Korona

Perišić: Pobedićemo Kovid zatvaranjem na dve nedelje

Kovid moramo da pobedimo, a pobedićemo ga zatvaranjem ciklusa kretanja virusa i vakcinacijom, izjavio je danas u Nišu direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić. Prema njegovim rečima, potrebno je nešto učiniti jer se broj pacijenata obolelih od korona virusa neprekidno uvećava.

“Treba nešto učiniti, a ako je to nešto da zatvorimo državu na dve nedelje, da zatvorimo grad na dve nedelje, onda hajde da to uradimo, jer taj ciklus virusa traje dve nedelje. Ukoliko u te dve nedelje ne nadje domaćina virus će nestati”, rekao je Perišić u Gradskoj kući.

Istakao je, da je “to ono što traži medicinski deo Kriznog štaba”. Kako je kazao, UKC u Nišu trenutno ima 270 pacijenata u Kovid bolnicama, u Kovid bolnici u Kruševcu je 236 pacijenata, a od danas je u Kovid sistemu i “Radon” u Niškoj Banji.

“Imamo pacijente koji su sve teži, koji zahtevaju neprekidnu kiseoničnu terapiju i za jedan dan potrošimo kiseonika koliko nekada za nekoliko meseci”, istakao je Perišić.

Na bolničko lečenje, dodao je, juče je primljeno 30 pacijenata, prethodnog dana 46, a pre dva dana 54.

“Ono što je loše što je jučerašnji procenat broja zaraženih medju testiranim ponovo bio preko 50 procenata. Juče je bilo oko 300 novoobolelih u Nišu, ali je i broj testiranih bio manji jer je nedelja. Danas će verovatno biti preko 400 obolelih. To je cena našeg ponašanja”, kazao je Perišić.

Prema njegovim rečima, mladi su uvek hospitalizovani u jednocifrenom procentu, izmedju tri i šest posto, a onda kreću ostale starosne grupe, s tim što stariji od 60 godina predstavljaju dominantnu grupa sa više od 60 procenata.

“Epidemiloške ankete pokazuju da oni nisu imali rizične kontakte, da se nisu zarazili izlazeći u dragstore, pozorište ili na kovid žurke. Po pravilu svi imaju omladince u kući, mladju osobu koja je vrlo često asimptomatska, koja je donela virus u kuću”, naglasio je Perišić.

On je kazao da je intencija da se oboleli od kovida leče na Klinici za infektivne bolesti i u novoj zgradi Kliničkog centra, kako bi ostali kapaciteti bili sačuvani za lečenje ostalih pacijenata. Podsetio je da su kovid sistemu bolnice u Vranju, Leskovcu, Zaječaru i Pirotu tako da Kliničkom centru u Nišu gravitira oko dva i po miliona ljudi, a da se i dalje najviše umire od kardiovaskularnih bolesti, kancera i bolesti pluća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Postovani dr. Perisicu, uz svo duzno postovanje prema vama i vasoj strucnosti. Da li nakon godinu dana :”naredne dve nedelje su kljucne” vi ovo stvarno izjavljujete? Pa zakljucali ste, ne na 2 nedelje nego na skoro 2 meseca. I jel nestalo? Jel vi mislite da mali privrednici imaju tamo negde sklonjene milione pa kako vi zatvorite oni vade i daju plate,poreze i bez da rade. Ljudi uozbiljite se, propascemo!

  2. Jebala vas više korona, dokle više laž,
    zarazili ste ljude strahom, pretnjama i ucenama,
    sram vas bilo poslušnici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com