Virus KoronaZdravlje

PERIŠIĆ: “Nemoguća misija” je da Knez Selo bude kovid bolnica

Inicijativa odbornika koalicije “Niš moj grad” Miodraga Stankovića da se u Knez Selu otvori kovid bolnica, za direktora UKC Niš prof. dr Zorana Perišića je nemoguća, jer za to ne postoje uslovi. Inicijativa je prema njegovim rečima neprimerena i ne zazniva se na činjeničnom stanju. Taj objekat nema više nikakvu perspektivu kao zdravstveni objekat, kazao je Perišić i dodao da to najbolje znaju oni koji su se tamo lečili zbog plućnih ili malignih bolesti.

Objekat u Knez Selu je izgrađen 1937. godine i tada je doktrina lečenja plućnih bolesnika bila zasnovana na boravku na svežem vazduhu. Lečenje kovid pacijenata tamo je nemoguća misija, jer ne postoje tehnički uslovi, ocenio je Perišić

“Pokušavajući da sagledamo moguće potencijale u odnosu na objekte koji postoje, odmah na početku mandata sam obišao bolnicu u Knez Selu. Taj objekat nikada nije imao kanalizaciju, ima dve septičke jame koje su se urušile, više puta su išle krivične prijave prema bolnici zbog izlivanja fekalne kanalizacije prema selu”, kazao je direktor UKC Niš.

Bolnica u Knez Selu; Foto: S.P.

Znači, nema infrastrukture, a ne postoji ni ono što je za kovid bolnicu najvažnije – centralni gas, centralni kiseonik”, rekao je Perišić na sednici Skupštine grada Niša.

“Lečenje kovida zahteva ogromne količine medicinskih gasova, a Knez Selo nema centralne gasove, a da bi ste to dobili neophodna su ogromna sredstva. Takođe je potpuno neupotrebljiv i sistem grejanja, snabdevanja vodom, instalacija za električnu energiju. Zamislite put prema Knez Selu kojim treba da prođu vozila Hitne pomoći i kamioni koji bi prevozili medicinsku opremu. Krov je u očajnom stanju”, rekao je Perišić.

Neophodno je uložiti velika sredstva za adaptaciju objekta, istakao je prvi čovek niškog Kliničkog centra i dodao da je objekat totalno nefunkcionalan.

“Sobe koje su predviđene za izolaciju za jednog pacijenta nisu pogodne za lečenje ove bolesti. Mi kovid bolnice pravimo sa mogućnošću pregleda i direktne vizuelne kontrole većeg broja pacijenata. Njihovo izolovanje u male sobe, značilo bi da ne bi imali dovoljno nadzora”, još jedan je od razloga prema Perišićevim rečima zbog čega tu priču o kovid bolnici u Knez Selu treba zatvoriti.

Oborničku inicijativu da se nekadašnja Bolnica za plućne bolesti u Knez Selu opremi kako bi postala kovid bolnica i tako rasteretila Univerzitetski klinički centar u Nišu, podneo je odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Хм…. А све то што не ваља по Перишићу (а било је добро деценијама)- магично ће нестати када особа која је ставила шапу на тај комплекс претвори ту зграду у луксузни старачки дом…… на “Добошу” се већ продаје неки државни “стан” у тој згради….живо ме интересује о чему се ради. А, Перишић и даље доказује да му је политика и лична каријеристичка добит испред сваке стручности и бриге над пацијентима (било које специјалности). Фуј!

  2. Ispada da je jeftinije napraviti novu zgradu nego staru osposobiti. To bi bilo tačno kada bi mi se mi svi hranili bananama. A najbolji deo ovom “Geniju” je da se pacijenti vizuelno osmatraju i na taj način leče. Kao da ti tako, gledajući pacijenta dok leži sa maskom ili cevkom, možeš da primetiš kada mu padne saturacija ili počnu problemi sa srcem. Vređa zdrav razum.

    1. @Irena: Sve što danas vidimo i slušamo – došlo je iz kanalizacije ! Zato je i ne popravljaju !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com