Društvo

Performansom u centru Grada obeležen Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maja tačno u podne na Trgu Kralja Milana izveden je performans  “Ono što ne znaš o meni”po tekstu Kristine Božinović kako bi podigli svest društva i osnažili žene da o svom problemu ne ćute.

Performans je organizovala ustanova Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja Niš u saradnji sa Akademskim pozorištem.

Sonja Šćekić direktorka Sigurne kuće u Nišu ističe da je i ove godine statistika poražavajuća, a da je od početka godine u Srbiji trinaest žena izgubilo život od posledica nasilja.

“Kada se nasilje odnosi konkretno na porodično – partnerske odnose, reč je o patološkoj ljubomori , a onda kada žrtva nasilja konačno reši da napusti nasilnika i odluči da se razvode onda nastaju strašne situacije jer nasilnik želi da se osveti i ubija ne razmišljajući puno da njihova deca ostaju sama, bez majke i bez oca”, ističe Šćekić.

U ovom trenutku u niškoj Sigrunoj kući trentuno boravi sedam žena i desetoro dece. U odnosu na raniji period ta brojka se, nažalost, razlikuje samo za jedan broj što govori da se situacija nije puno promenila.

“Jako je važno da stalno šaljemo poruke ženama žrtvama nasilja i osnažimo ih da prijave nasilje. Kada do toga dođe, važno je utvrditi istoriju nasilja, koliko to nasilje dugo traje, uzeti i neke druge okolnosti, da li je nasilnik spreman da to uradi ponovo, da li je psihijatrijski slučaj ili možda poseduje oružje… “, kaže Šćekić.

Direktorka Sigurne kuće uputila je apel svim građanima da ukoliko znaju za neke slučajeve nasilja to i prijave kako bi sprečili nesrećne slučajeve.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice napominje da niška Sigurna kuća prepoznatljiva po svom radu i da je dobila pohvale i od Republike za sve aktivnosti i mere koje sprovodi na osnaživanju žena.

“Grad izdvaja značajna budžetska sredstva za normalno funkcionisanje rada Sigurne kuće. Nadamo se da će svake naredne godine biti sva manje žena koje će boraviti u Sigurnoj kući”, kaže Davidović.

Davidović je apeluje na sve žene koje trenutno trpe nasilje da progovore i kažu stop nasilju jer ćutanje i neprijavljivanje uglavnom dovodi do tragičnog ishoda.

Republika Srbija od 2017. godine obeležava 18. maj – Dan sećanja na žene žrtve nasilja u znak sećanja na 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com