Društvo

Performans “Žensko groblje” upozorava na problem femicida u Srbiji

Centar za devojke iz Niša želi da performansom “Žensko groblje”, koji izvodi u gradovima širom Srbije, podstakne ljude da razmišljaju o problemu nasilja nad ženama, posebno o onom najdrastičnijem, o femicidu, izjavila je danas predstavnica tog centra Tatjana Nikolić.

Prema njenim rečima, performans su danas mogli da vide prolaznici u Obrenovićevoj ulici u Nišu, a prethodnih dana su mogli da vide i žitelji devet gradova u Srbiji, dok će naredne subote performans biti izveden u Kraljevu i Kruševcu.

“Performans govori o ženama ubijenim u porodičnom i partnerskom nasilju. Za proteklih deset godina u našoj zemlji ubijeno je 400 žena, a samo u ovoj godini ubijene su 24 žene i jedna dvogodišnja devojčica”, istakla je Nikolić. Ona je kazala da o nasilju nad ženama treba govoriti svakodnevno, bez senzacionalizma. “Kazne za nasilnike moraju da budu mnogo veće, a smatram da bi bilo dobro da imamo femicid kao novo krivično delo”, naglasila je Nikolić.

Dodala je da je potrebno u medijima zabraniti programe, posebno raialiti programe, u kojima se prikazuje i promoviše nasilje. Nikolić je rekla da se kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” ove godine obeležava pod sloganom “Stop femicidu”.

Ona je podsetila da je femicid ubistvo žene zato što je žena, motivisano mržnjom prema ženama, osećanjem nadmoćnosti i željom za kontrolom njenog života, a ubice su najčešće njihovi najbliži, suprug, bivši suprug, partner, bivši partner, sin, ili neko od rodbine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com