Društvo

Pele, Knez i Jašin iz albuma niškog sportskog asa ubuduće u zbirci Narodnog muzeja

Branio je golmansku mrežu na preko 600 utakmica. Od Niša do Brazila, mnogo utakmica, lepih uspomena i uspeha, promocije grada i ondašnje Jugoslavije. Upoznaje velikane Pelea, Jašina i mnoge druge. Dostiže vrhunac u sportu i postaje legenda.

Miodrag Knežević Knez, teško bolestan skoro nepokretan čuva svoje sportske i životne uspomene. Nakon što je zdravlje svoje dao za fudbalski klub u kojem je igrao, koji je voleo, od bogate sportske karijere, ostale su fotografije. To nisu samo puke slike, već fotografije koje govore, koje svedoče o nekom vremenu, o jednom velikanu, o jednoj niškoj legendi.

Sada će neke od tih fotografija naći svoje mesto u Narodnom muzeju, jer će ih on sačuvati od propadanja, a našeg Kneza od zaborava.

“Priča o legendarnom i proslavljenom niškom golmanu Miodragu Kneževiću Knezu, ponovo je postala aktuelna nakon što je dugogodišnji novinar Tomislav Santrač objavio u Niškim Vestima tekst o njemu pod nazivom “Od slave do zaborava”. Na inicijativu Santrača i u neposrednom razgovoru sa Knezom saznali smo i za vredne fotografije koje ima i došli na ideju da one treba da se sačuvaju od zaborava. Jer nije mala stvar igrati utakmicu, a da ti protivnik bude fudbalska legenda Pele”, rekao je vlasnik Niških Vesti Oliver Paunović.

Pele i Knez, iz albuma niškog sportskog asa ubuduće u zbirci Narodnog muzeja u Nišu

I tako se od ideje došlo do relaizacije. Miodrag Knežević danas je svoje tri fotografije poklonio Narodnom muzeju u Nišu. Dve su nastale 1969. godine, nakon odigrane utakmice u Kragujevcu, kada je Knez kao gost branio mrežu Radničkog iz tog grada, protiv Santosa iz Brazila. Na fotografiji su Edson Arantes Do Nasimento – Pele i naš Knez. Knežević je do samog kraja uspeo da verno čuva svoj gol, ali se ipak utakmica završila rezultatom 4:4.

“Radnički iz Kragujevca je vodio 4:3. Poslednji minut, oni polaze sa centra i Pele uzima loptu. Od centra, sve igrače je prešao, došao do mene i dao gol i bilo je 4:4. To nikada nisam video, ali sam doživeo. On nije samo legenda, Pele je dobar čovek. To nije bio jedini put kada sam se susreo sa njim. Sa Partizanom sam bio na jednom turniru u Golgoti, istog tog dana tamo je bio i Pele, ali je igrao drugu utakmicu. On me je prepoznao”, priseća se Knez.

Narodni muzej Niš čuvaće u svom depou i fotografiju na kojoj je Miodrag Knežević sa Lavom Ivanovičem Jašinom. Utakmica je odigrana u Nišu 1965. godine između Radničkog iz Niša i Reprezentacije SSSR.

“To je divna fotografija, on nije branio na ovoj utakmici u Nišu, bio je povređen, ali je fotografijom zabeležen susret gde smo sedeli i pričali. Ja sam učio ruski pa smo pričali o golmanskim stvarima. Veliko mi je zadovoljstvo, jer Jašinova istorija je frapantna, mogu da kažem nemoguća. Nikada u životu nije promenio klub, u karijeri odbranio 150 jedanaesteraca i na 350 utakmica nije imao pauzu. To je jedna svetska legenda prošlog veka”, istakao je Knez.

Kroz ove fotografije biće sačuvan od zaborava deo istorije jugoslovenskog i niškog fudbala.

“Ove dve fotografije našeg Kneza sa svetskim legendama će završiti u zbirci višeg kustosa istoričara Bojane Nešić, a naravno obogatiće naš kulturni fond. Mi ćemo ih ljubomorno čuvati”, obećao je direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić.

Gest koji je učinio Knez kada je poklonio ove fotografije Muzeju, zasta znači gradu, rekao je gradski većnik zadužen za sport Branislav Kačar.

“Knez je kroz svoju bogatu sporsku karijeru ispunjavao niška srca, niške dlanove, punio stadione sjajnim odbranama, i u nijednom trenutku ni mi kao grad, ali i Nišlije to ne smemo da zaboravim. Niš je sportski grad i ova akcija da se fotografije sačuvaju od zaborava je takođe dobra”, istakao je Kačar.

Vlasnik Niških Vesti Oliver Paunović i novinar Tomislav Santrač pokrenuli su još jednu inicijativu, a to je da bi Niš trebalo da dobije Muzej sporta. Sa ovom idejom složio se direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić i rekao da bi sve te dragocenosti koje čuvaju naši istaknuti sportisti trebalo da se nađu na jednom mestu. Ralizacija je naravno vezana za puno rada i puno para.

Miodrag Knežević Knez rekao je da želi da pokloni Gradu i svoju bogatu biblioteku od 30 do 50 knjiga, a Narodni muzej je voljan da i njih sačuva u svom depou.

Foto: privatna arhiva

Rekorde Miodraga Kneževića teško da će bilo koji fudbaler moći da stigne. On ima 35 godina radnog staža u klubu, ima preko 600 utakmica odigranih, u 268 utakmica koje je Radniči igrao uzastopno je nastupio 164 puta, bez povrede, bez izgovora.

Jedna kap prolivena na terenu bilo kog sportiste je deo istorije i ona mora da se sačuva, poručio je Knez na samom kraju našeg susreta.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com