Zdravlje

Pejsmeker centar niške Klinike za kardivaskularne bolesti oborio sopstveni rekord. Za hitne intervencije lista čekanja ne postoji

Klinika za kardiovaskularne bolesti je ove godine uprkos velikom izazovu u lečenju pacijenata zbog epidemije koronavirusa, ali i reorganizacije nastavila sa dobrim rezultatima. Prema rečima direktora ove klinike prof. dr Tomislava Kostića, zahvaljujući velikom angažovanju lekara lista čekanja se nije povećala, a hitni slučajevi su redovno zbrinjavani. Samo je u Pejsmeker centru u ovoj godini urađeno preko 650 intervencija, čime je ova klinika oborila sopstveni rekord.

Kostić podseća da su počeci elektrostimulacije bili veoma teški, a kada su pacijenti u pitanju brojke su bile jednocifrene. Veliki pomak Klinika za kardiovaskularne bolesti načinila je kada je na inicijativu dr Zorana Perišića, sadašnjeg direktora UKC Niš osnovan pejsmeker centar. Prve godine, 2001. urađeno je 16 pejsmekera, odnosno izlečeno toliko pacijenata. Danas, na godišnjem nivou, u ovom centru se uradi oko 600 ovakvih operacija. Ove godine je taj broj premašen, a Centar svrstan u sam vrh većih centara na Balkanu.

Prof. dr Tomislav Kostić na dodeli nagrade za najbolju publikaciju

“Poseban ponos ove Klinike je Pejsmeker centar, koji je do sada ugradio 648 pejsmekera, a do kraja godine taj broj će sigurno biti veći od 650. Ako uzmemo u obzir da je vreme kovida, kao i to da su mnogi lekari angažovani u klinikama za zbrinjavanje pacijenata obolelih od korone, mogu slobodno da kažem da sam zadovoljan i da se na klinici radilo punom parom”, rekao je dr Kostić Niškim Vestima.

On je istakao i dobru saradnju sa rukovodstvom UKC Niš, ali i sa Ministarstvom zdravlja, koja se osim u logističkoj podršci ogledala i u nabavci neophodne opreme.

Osnivanje Pejsmeker centra je bitno, jer on sada zbrinjava sve pacijente koji imaju problema sa određenom vrstom aritmije i kojima je neophodna ugradnja pejsmekera. Nakon velikog broja izlečenih pacijenata, gde smo koristili sve vrste pejsmekera koji se koriste u najsavremenijim zeljama sveta, mi možemo da kažemo da se Univerzitetski klinički centar Niš pozicionirao kao jako bitan regionalni centar u toj oblasti zdravstva”, kazao je dr Kostić.

Kao kruna kompletnog rada prošle godine je isrped Pejsmeker centra pripremljena i izdata monografija „Savremeni principi pejsmeker terapije“, čiji je urednik dr Tomislav Kostić, a ove godine je od Srpskog lekarskog drušva nagrađena kao najbolja publikacija. Direktor Klinike i urednik monografije kaže da ona sublimira sve najbitnije segmente u pogledu dijagnostike i terapije ovih pacijenata, sa aspektom na srčanoj isoficijenciji, jer su oni upravo veliki problem u dijagnostici, a onda i u lečenju.

Kostić podseća da se Klinika za kardiovaskularne bolesti nalazi u staroj zgradi UKC Niš i najavio dalju rekonstrukciju i reorganizaciju prostora.  Osnovni cilj i u narednom periodu biće da se lista čekanja smanji, rekao je Kostić i ponovio da za hitne intervencije lista čekanja ne postoji, dok se druge operacije rade na zakazivanje, a termin nikada nije duži od mesec dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com