Društvo

Pehar za magičan svet slatkiša iz Niša

Na nedavno održanom Festivalu torti i kolača „Interskopkejks“ u Skoplju niški poslastičari osvojili pehar sveukupnog pobednika.

Reč je o članovima Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša koje godinama učestvuje na ovom prestižnom festivalu.

U konkurenciji više od stotinu vrhunskih profesionalaca iz Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Albanije, maloj, ali kvalitetnoj, ekipi iz Niša je pošlo za rukom da u gotovo svim kategorijama osvoji najviše ocene. Umešnost, znanje i kreativnost obezbedili su da pobednički pehar ponovo bude u njihovim rukama.

Foto: R.P.

Odbranili smo titulu prošlogodišnjih pobednika i zbog toga smo veoma srećni. Tražio se kvalitet izrade, ukus, dekoracija, inovativnost, a naš tim je u svemu visoko ocenjen. Kada pobedite kolege iz Turske ili Albanije koji su zaista veliki majstori poslastičarstva, onda morate da se radujete nagradi“, kaže Radmila Šakić sekretar Udruženja koja je ovoga puta predvodila tim za pobedu.

Niški poslastičari bili su jedini predstavnici Srbije na ovom takmičenju, a činili su ga vrhunski majstori za torte i kolače. Dečije, svadbene, rođendanske, kao i torte i kolači za svaku priliku, mamili su poglede svih, što su sudije ocenjivale visokim ocenama. Međutim, kažu, u Skoplje nisu otišli samo po nagradu.

Cilj ovakvog događaja je da se poslastičarstvo podigne na viši nivo, ali i da se zainteresovanima predstave sve prednosti bavljenja ovim poslom. Naravno, razmena iskustava među kolegama sa raznličitih područja je od neprocenjivog značaja, jer se u tim prilikama saznaju i neke tajne najboljih poslastičara. Poslastičarstvo je zanat koji se čuva i prenosi na generacije. Zanat se i krade. Tako smo i mi malo “krali” od konkurencije“, ističe Šakić.

Foto: R.P.

Posetioci festivala u severnomakedonskoj prestonici imali su priliku da vide sve inovacije iz poslastičarske industrije i konditorstva, ali i da probaju neke od proizvoda. Njima je bila pružena mogućnost da i sami, glasanjem, izaberu najbolje u magičnom svetu slatkiša. Ovoga puta mišljenje publike i mišljenje sudija poslastičara bilo je identično.

Festivalska priznanja dodeljena su u nekoliko kategorija, a pored najboljih torti i kolača, nagrađeni su najuređeniji štand i majstori karvinga (rezbarenje u hrani).

Ovogodišnji „Interskopkejks“ je bio 11. po redu. I ovaj put imao je humanitarnu notu, te su sve poslastice donirane deci iz socijalno ugroženih porodica.

Festival je organizovala Humanitarna organizacija HOA-Anđeli iz Skoplja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com