Sport

PD Suva planina u akciji „Ramondi u pohode“

Akciju „Ramondi u pohode“ u čast ovog cveta feniks, sprovelo je protekle nedelje Planinarsko društvo Suva planina i tom prilikom obišli su vodopade Stare planine i vrhove Šar-planine.

Ramonda nathaliae (Natalijina ramonda ili cvet feniks) je endemska biljka centralnog Balkana iz porodice Gesneriaceae koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost.

29. april bio je rezervisan za obilazak vodopada Stare planine i divno druženje preko 200 planinara. Isti dan posećeni su i Vrhovi Šar-planine, za one najspremnije i najizdržljivije: CERIPAŠINA 2531 m – BAKARDAN 2704 m – TITOV VRV 2747 m.

U organizaciji PD Suva Planina grupa sastavljena od niških planinara („Železničar“, „Mosor“, „Preslap“ i „Suva Planina“) pojačana Zoranom Ristićem iz Lebana, uspešno je ispela nekoliko šarplaninskih vrhova, u još uvek, može se reći, zimskim uslovima. „Do Titovog vrha smo išli sa Popove šapke, grebenom, penjući usput vrhove Ceripašina i Bakardan, a povratak je bio letnjom stazom. Dužina kružne staze je oko 20km sa ukupnim usponom od 1522 m. Svi učesnici su uspešno savladali stazu. Poslužilo nas je lepo vreme, pa smo doživeli svu lepotu Šar-planine.“ utisci su članova društva koji su učestvovali u ovoj akciji.

Natalijina ramonda se koristi kao likovno rešenje za amblem koji se nosi u sedmici pre Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra i na sam dan praznika u Srbiji, ali i na amblemu i zastavi planinarskog društva Suva planina. Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća. Zajedno sa Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji.

PD Suva planina već nekoliko godina organizuje akciju „Ramondi u pohode“ i to uoči cvetanja ovog cveta.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com