Društvo

PD “Preslap” organizuje drugi uspon na planinu Seličevicu u čast oslobodilaca Niša

Planinarsko društvo “Preslap”, u čast oslobodilaca Niša, organizuje drugi uspon na planinu Seličevicu, koji će biti izveden u nedelju, 13. oktobra 2019.

“Ova akcija je posvećena oslobodiocima grada Niša i u znaku je obeležavanja dana oslobođenja Niša u prvom svetskom ratu 1918. godine, zatim dana oslobođenja Niša u drugom svetskom ratu 1944 .godine i sa obaveznim osvrtom na oslobođenje Niša od turskog ropstva 1878. godine, zato što su svi naši oslobodioci, prilikom završnih dejstava, kao jedan od pravaca ulaska u okupirani Niš koristili i planinu Seličevicu i Delijski vis”, kažu iz PD “Preslap”.

Planinarsko društvo “Preslap” poziva planinare i rekreativce da učestvuju na ovom usponu, koji će osim sportsko-rekretivnog aspekta, imati i kulturno-edukativne sadržaje. Tokom uspona, održaće se prigodne besede i kraća predavanja o oslobađanju Niša 1878. godine, 1918. godine i 1944. godine.

Foto: PD “Preslap”

Uspon počinje na parkingu kod stadiona Ženskog fudbalskog kluba „Mašinac“ na Delijskom visu. Učesnici se okupljaju između 07:30 i 08:00 časova, posle čega se kreće na prvu etapu uspona, do Delijskog visa, odakle se izvanredno, panoramski, vidi grad Niš. Planinari i rekreativci dalje nastavljaju širokom, uglavnom ravnom stazom, do sela Vukmanovo gde će pored spomen česme svi duže odmoriti. Od Vukmanova, vijugava i široka staza, u narednih 6 kilometara, učesnike akcije odvešće do vrha Ibrovica (903 m), koji je i najviši vrh Seličevice. Zanimljivo je da se na samom vrhu nalaze ostaci objekta koji je u drugom svetskom ratu nemačka vojska koristila kao radio relejni centar i zato će na ovom mestu biti održana beseda o oslobođenju Niša u drugom svetskom ratu. Silazak se izvodi u pravcu sela Berbatovo. Ukupno će učesnici prepešačiti 16 kilometara, od kojih 11 kilometara na usponu, a 5 kilometara pri silasku.

Foto: PD “Preslap”

U selu Berbatovo, u dvorištu izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Branko Radičević“, biće poslužen besplatan ručak, te je potrebno da učesnici sa sobom ponesu pribor za jelo i porcije. Po završetku programa, organizovan je i besplatan autobuski prevoz od Berbatova do stadiona „Mašinca“ u Nišu, a potom i do Trošarine.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti kod vodiča akcije, Miroslava Dokmana (telefon: 062205977) i Nenada Stevanovića (telefon: 062637771).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com