Sport

PD “Preslap” organizuje drugi jesenji uspon na Rtanj

Planinarsko društvo „Preslap“ organizuje u nedelju, 7.oktobra  drugi jesenji uspon na planinu Rtanj. Polazak je u 06:30 časova, sa parkinga kod tržnog centra „Roda“.

Prošle godine, inicijativu Planinarskog društva „Preslap“ da se započne sa organizovanjem jesenjeg uspona na Rtanj prihvatilo je više planinarskih klubova iz Srbije i Bugarske i tada se na Rtnju okupilo preko 400 planinara.

Za drugi jesenji uspon na Rtanj, interesovanje planinara iz cele Srbije je zaista veliko.

Rtanj se naziva i „ocem svih planina“, zbog svog piramidalnog oblika i dominantog položaja.

“Zanimljivo je da čitavih hiljadu kilometara severno od Rtnja ne postoji viša tačka, sve do Tatri, na granici Slovačke i Poljske, a i Tatre i Rtanj su delovi jednog od najvećih planinskih masiva u Evropi – Karpata. Odredište planinara na predstojećoj akciji biće vrh Šiljak (1565 m), najviši vrh Rtnja.” poručuju organizatori.

Akcija će početi u selu Rtanj i odvijaće se iz dva pravca, sa dve strane Rtnja, planinarima dobro poznate – južne i severne. Uspon južnom stranom je znatno lakši, a staza koja počinje u selu Rtanj je prilagođena i planinarima i rekreativcima. Poseban kuriozitet je što se planinari, penjući se južnom stranom Rtnja, zadnjih petstotinak metara visinske razlike zapravo kreću južnom stranom čuvene rtanjske piramide, koja je pravilnog oblika.

Sa druge strane, na severnom pravcu uspona, koji će početi u obližnjem selu Mirovu, potrebno je savladati čak 1200 metara visinske razlike. Planinari sa obe strane rtanjske piramide u isto vreme će se naći na vrhu Šiljak.

Potom će svi planinari sa vrha Šiljak zajedno sići južnom stranom, a na platou ispod piramide biće priređeno i kraće predavanje o lekovitom bilju, predavač je iskusni biljober Novica Vidojković iz sela Kunovica.

Troškovi prevoza su 800 dinara, a prijave učesnika primaju vođe akcije: Nenad Stevanović (telefon: 062/637-771), Miloš Stamenković (telefon: 069/14-98-880) i Miroslav Dokman (telefon: 062/205-977).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com