Društvo

PD “Preslap” iz Niša izveo akciju via ferrata Berim

Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša organizovalo je odlazak na akciju via ferrata Berim, na planini Mokra gora, na Kosovu. Akcija je izvedena 3. i 4. novembra 2018. godine, a učestovalo je dvanaestoro planinara iz Niša, Kraljeva, Aleksinca i Donjeg Dušnika.

Stručno vođstvo i logističku podršku na akciji pružili su članovi Udruženja „Outdoor In“ iz Zubinog potoka – licencirani vodiči i spasioci via ferrata.

Via ferrata Berim, ili „gvozdeni put Berim“, jedna je od zahtevnijih via ferrata u Evropi, sa osnovnom dužinom od 4 kilometra, visinskom razlikom od 500 metara i vertikalama od oko 300 metara.

“Zanimljivo je da u ovom delu Evrope, za razliku od Alpa gde dominiraju među planinskim pravcima, via ferrata skoro i da nema. U Ovčarsko-kablarskoj klisuri, na planini Rudnik i u Rugovskoj klisuri kod Peći, postoje četiri via ferrate, ali nijedna od njih nije duža od stotinak metara.” navode iz PD “Preslap”

Tokom boravka na Kosovu, planinari su posetili i Prištinu, Gračanicu i Gazimestan. Predstavnici Planinarskog društva „Preslap“ uspostavili su kontakte sa planinarima iz Peći, kako bi se već sledećeg leta organizovao uspon na vrh Đeravica (2656 m) na Prokletijama. Takođe, u planu su i novi odlasci na via ferratu Berim.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com