DruštvoHronika

Pažnja! U porastu broj nezgoda sa nastradalim licima čak 11% na teritoriji PU Niš

Saobraćajna policija: Od početka godine 240 poginulih u saobraćajnim nezgodama u čitavoj Srbiji

Tokom prvih devet meseci 2023. godine, u saobraćaju na putevima, kako u redovnim tako i u pojačanim kontrolama saobraćaja, otkriveno je ukupno 35.805 prekršaja od kojih su najčešći prekoračenje brzine kretanja, vožnja pod dejstvom alkohola, te nasilnička vožnja i nepropisno preticanje, saopštila je nedavno niška policija.

I pored maksimalnog angažovanja saobraćajnih policijskih službenika, na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Nišu broj saobraćajnih nezgoda uvećan je za 4,25%, kao i broj nezgoda sa nastradalim licima za 11% poslednji su podaci niške policije o kojima su pisale Niške Vesti.

Indeks javnog rizika od stradanja u saobraćaju na teritoriji Policijske uprave u Nišu ostaje manji u odnosu na prosek u Republici Srbiji (95:97).

Načelnik Uprave saobraćajne policije Srbije Slaviša Lakićević izjavio je minule nedelje da je u Srbiji od početka godine u saobraćajnim nezgodama poginulo 240 osoba, što je manje nego u istom periodu prošle godine.

Lakićević je rekao, tokom predstavljanja šestomesečnog izveštaja o radu stručnih radnih grupa Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, da je broj poginulih u saobraćaju u odnosu na prošlu godinu manji za 21 odsto, odnosno da su u istom periodu 2022. godine poginule 302 osobe.

“Ono što nam jeste prioritet to je smanjenje stradale dece. Imamo smanjenje broja stradale dece u saobraćaju, za 29 procenata, što je nedovoljno, ali i viziju – nula stradale dece u saobraćaju”, rekao je Lakićević, a prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju.

Dodao je da je u proteklih šest meseci otkriveno više od 500.000 saobraćajnih prekršaja, od kojih je više od 355.000 zbog upravljanja vozilom iznad dozvoljene brzine, 41.000 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 20.000 prekršaja prekoračenja brzine u posebnim zonama, poput zone škole, i drugih, kao i više od 10.000 prekršaja koje su načinili pešaci.

Lakićević je dodao da je u okviru akcija kontrole saobraćaja otkriveno i 2.175 prekršaja nepropisnog prevoženja dece, što je za 40 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da je jedan o najbitnijih ciljeva tog Tela unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima i smanjenje broja poginulih, a pre svega dece, podsećajući da je doneta Strategija bezbednosti saobaćaja na putevima.

“Jedan od prioritetnih dugoročnih ciljeva Strategije je i smanjenje stradanja dece u saobraćaju, uz viziju da ne bude nijednog poginulog deteta u saobraćajnim nezgodama”, rekao je Gašić.

Dodao je da se rezultati rada Tela ogledaju i kroz statističke pokazatelje smanjenja stradanja po kategorijama učesnika u saobraćaju, kao i kroz smanjenje stradanja na glavnim koridorima državnih puteva prvog reda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Nišu nedostaju saobraćajci, zadnjih par godina! Doljevac i Ražanj ih skoro nemaju, Akeksinac je blizu….svuda problemi

  2. Pre neko dan dve mrcime sa novim dzipovima divljaju po gradu 70.000 plus evra,policija okrece glavu kola obicna zaustavljaju klasika ne smeju da se zameraju…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com