DruštvoZdravlje

Pazite se krpelja koji mogu preneti lajmsku bolest

Dolaskom proleća i lepog vremena na izletištima i u parkovima ima sve više ljudi. Kao i svakog proleća do sada, savet lekara je da se čuvamo ujeda krpelja. Ono što je karakteristično, iz godine u godinu javlja se sve veći broj krpelja koji nam mogu preneti bakteriju boreliju i lajmsku bolest.

Dr Ivan Aleksić, biolog Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu kazao je da su se krpelji aktivirali već tokom februara i marta, pošto je bila blaga zima.

Prirodno stanište krpelja su šume i žbunje koje je na ivicama šuma, ali se mogu naći i na otvorenim travnatim površinama.

Ono što je bitno jeste da ukoliko nas ujede krpelj trebalo bi odmah da se javimo lekaru, a ne da pokušavamo sami da ga izvadimo. Ubodno mesto krpelja koji ima lajmsku bolest izgleda karakteristično.

“Po poslednjim saznanjima čak do 48 sati nema opasnosti da vam krpelj prenese lajmsku bolest, iako vam se zakačio. Najbolje je izvaditi krpelja u zdravstvenoj ustanovi i pratiti mesto ujeda. U slučaju da je zaražen krplje bakterijom i da je bakterija ušla u vaš organizam, pojavljuje se karakterističan crveni pečat, koji se širi koncentrično, tako da se treba svakako obratiti lekaru. To se leči određenim antibioticima, ali se mogu javiti komplikacije”, objašnjava Aleksić.

Repelenti koji se koriste pritiv ujeda komaraca su dobra zaštita poručuje Aleksić, ali bi trebalo posvetiti pažnju i još nekim merama zaštite.

“Kada smo u prirodi treba koristiti i durge mere zaštite, pokrivati glavu, nositi dugačke rukave i nogavice uvučene u čarape i kada se vratite iz borakva u prirodi trebalo bi izvršiti kompletan pregled tela”, kazao je Aleksić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com