Kultura

“Pazi na prazninu” najbolja predstava “Teatra na raskršću”

DODELOM NAGRADA ZAVRŠEN DRUGI FESTIVAL "TEATAR NA RASKRŠĆU"

Svečanom dodelom nagrada i izvođenjem predstave “Život se sa mnom mnogo poigrao”, koprodukcije udruženja građana “Novi tvrđava teatar” i Novosadskog pozorišta– Újvidéki Színház, u režiji Dina Mustafića, koja je izvedena u čast nagrađenih završen je drugi pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću”.

Nagrada za najbolju predstavu, “za misionarsku ulogu teatra u isceljenju rana izgubljenih ljudskih duša i nepovratnog otuđenja, upotpunjujući ovakav teški zadatak visokim standardima teatarskoga zanata koji je doveo u čvrstu i jedinstvenu spregu sve elemente koji čine ovu predstavu”, dodeljena je Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu za predstavu “Pazi na prazninu”.

Odluku je doneo stručni žiri u sastavu: Mia Begović, glumica iz Zagreba i predsednica žirija, Кatarina Кocevska, glumica iz Skoplja, Bogdan Кostea, glumac i reditelj iz Arada, Branislav Mićunović, reditelj iz Podgorice, i Vlado Кerošević, glumac i profesor iz Tuzle.

Nagrada za režiju, “za snažnu, a nepretencioznu ideju, za sklad svih elemenata predstave, za autorsku ispoved i duboko proživljene emocije koje se tiču katarzičnih međuljudskih komunikacija, za opominjući glas rediteljske poruke u predstavi ‘Pazi na prazinu'”, dodeljena je Romanu Nikoliću.

Nagrada za najbolju žensku ulogu, “za težak zadatak u tumačenju mita Dženis Džoplin neočekivanim i nesvakidašnjim glumačkim sredstvima” pripala je Bojani Milanović, za ulogu u predstavi “Кo je ubio Dženis Džoplin”, Srpskog narodnog pozorišta i OPENS-a iz Novog Sada.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, “za jedinstven i ekskluzivan glumački pristup u tumačenju Sigismunda u predstavi “Život je san” Teatra “Zong” iz Sofije, dodeljena je Bojanu Arsovu, “čija glumačka pojava na ovom festivalu ostavlja duboki trag”. Arsov je dobio i Nagradu za scenski pokret.

Nagrada za epizodnu ulogu otišla je Nataši Marković, glumici u predstavi “Dan kada je nije više bilo ja” Beogradskog dramskog pozorišta.

Specijalnu nagradu, “kao visoko priznanje za neočekivane domete i definisane istraživačke težnje”, žiri je dodelio predstavi “Кons: Novo doba” Prešernovog gledališča Кranj.

Nagrada za originalnu scensku muziku dodeljena je Ireni Popović, za muziku u predstavi “Za sada je sve ok” Кruševačkog pozorišta.

Nagrada za scenografsko i kostimografsko ostvarenje dodeljena je Zdravki Ivandiji Kirigin, za predstavu “Pazi na prazninu”.

Nagrada za najbolju mladu glumicu, “za uloženu i ispoljenu energiju i dubok glumački doživljaj inspirisan mitom Dženis Džoplin”, u predstavi “Кo je ubio Dženis Džoplin”, pripala je Sonji Isailović.

Nagrada Okruglog stola kritike za najbolju predstavu većinom glasova dodeljena je “Prešernovom gledališču Kranj” za predstavu “Kons: Novo doba”.

U ovom žiriju su bili prof. dr Milivoje Mlađenović, pisac i teatrolog iz Sombora; prof. dr Nenad Novaković ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi iz Banja Luke; Igor Burić, pozorišni kritičar iz Novog Sada; Dejan Petković, pozorišni kritičar iz Niša; Olivera Milošević, novinarka i teatrološkinja iz Beograda i Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar iz Zagreba.

Nagrada novinarskog žirija za najbolju predstavu većinom glasova dodeljena je Kruševačkom pozorištu za predstavu “Za sada je sve ok”.

Žiri novinara radio je u sastavu: Borka Trebješanin (Politika), Tanja Mijović (Treći program RTS-a), Miljana Nikolić (RTV Belami), Tanja Nježić (Blic) i Lidija Georgijev (RTS, dopisništvo Niš).

Na festivalu koji je ove godine održan u izmenjenom terminu, od 7. do 14. septembra, prikazano je šest predstava u takmičarskom programu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com