Društvo

Paun od cveća u parku Čair

Park Čair u Nišu od danas je bogatiji za jednu, ali vrednu, cvetnu skulpturu.

Topijarna skulptura pauna postavljena je na kružnom delu travnjaka iza zgrade Dečijeg kulturnog centra. U Srbiji ih pored Niša, ima u Somboru i Beogradu.

Ovaj cvetni ukras je delo umetničkog ateljea Kucljak iz Beograda, a postavili su je radnici sektora “Zelenilo”, niškog javno komunalnog preduzeća „Medijana“.

Foto: S.P.

Ova kompleksna skulptura je izrađena od čvrste osnove i ukrašena je biljnim materijalom. To je cveće koje ima svoj vek trajanja, a na našim stručnjacima je da osmisle kako će, u dogledno vreme, izgledati paunov rep. Kada dođe vreme za zimski rasad naš paun će imati potpuno drugačije okruženje, ali jednako atraktivno kao sada. Ova skulptura će ubuduće biti simbol parka Čair, a zašto da ne i grada Niša”, rekao je Dragoslav Pavlović direktor JKP Medijana, podsetivši da je ovo preduzeće pre nekoliko godina nabavilo par paunova za Gradsku baštu u Tvrđavi, te su oni još tada, na neki način, postali simbol grada.

Foto: S.P.

Cvetna skulptura će biti pod konstantnim video nadzorom, noću će biti osvetljena, a sistem zalivanja kap po kap doprineće očuvanju njene svežine.

Foto: S.P.

Paun je simbol dugovečnosti i ljubavi i to je dobar znak za uspešne odnose i posao.

Niš je trenutno grad sa najvećim brojem investicija. U njemu se zapošljava najviše ljudi, a u budućnosti će, gotovo sam siguran, imati najveći industrijski rast u Srbiji. Zato ovaj paun ima smisla”, rekao je Pavlović.

Ovakvi i cvetni ukrasi u svetu su turistička atrakcija. Za očekivati je da čairski paun postane nova gradska pozicija za najlepše selfije.

Foto: S.P.

U nekim drevnim kulturama paun je smatran simbolom lepote, blagostanja, duše i mira, a sama lepota pauna prikazana je u mnogim hramovima i kraljevskim vrtovima.

U Hrišćanstvu paun predstavlja Hrista koji sve vidi jer su šare na njegovom repu, kako se veruje, zapravo njegove oči. Kaže se da je paun ptica sa 100 očiju. Pošto mu meso, po verevanju, ne truli, on je i sibmbol besmrtnosti.

Drevno znanje često predstavlja pauna kao simbol vernosti, jer je će umreti od tuge ili zauvek ostati sam, ako izgubi partnera. Pronalaženje paunovog pera donosi sreću, sklad, spokoj i mir.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com