Društvo

Patrijarh Porfirije stigao u Niš. Blagoslovio izložbu posvećenu patrijarhu Irineju, prisustvovaće i otkrivanju njegovog spomenika

Patrijarh srpski Porfirije je danas stigao u Niš. Dolazak patriharha najavio je zvuk zvona, a dočekalo ga je sveštenstvo niške Eparhije predvođeno vladikom Arsenijem ali i veliki broj Nišlija koje su ispunile portu Sabornog hrama. Svečanom dočeku patrijarha srpskog Porfirija prisustvovala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima kao i predstavnici vojske.

 

Patrijarh je u Sabornoj crkvi, u prisustvu velikog broja vernika, učestvovao u doksologiji, bogosluženju u čast njegove dobrodošlice.

Foto: Vojska Srbije

Govoreći o blaženopočivšem patrijarhu Irineju, patrijarh srpski Porfirije je naglasio:

“Sećajući se našeg prethodnika mi se sećamo onoga što smo od njih dobili, ono što je nama predato. Prema rečima apostola Pavla, oni su nama predali ono što su oni dobili, a to je upravo raspeti, vaskrsli i vazneseni naš Isus Hristos. I život našeg patrijarha Irineja bio je poput života raspetog Hrista”, rekao je Patrijarh u Nišu.

Foto: Vojska Srbije

Patrijarh Porfirije je potom blagoslovio izložbu posvećenu blaženopočivšem patrijarhu Irineju, koja je otvorena u Muzeju crkvenih starina u Svetosavskom domu.

“Predmeti koji su večeras ovde izloženi lična su zaostavština patrijarha Irineja, a kao posebnu dragocenost ističemo njegovu odeždu iz 1975. godine, njegove arhijerejske mitre, arhivalije i fotografije”, kazao je vladika niški Arsenije.

Prvog dana posete, patrijarh Porfirije je Orden Svetog Kralja Milutina namenjen Kopnenoj vojsci Vojske Srbije uručio komandantu KoV general potpukovniku Milosavu Simoviću.

Foto: Vojska Srbije

Patrijarh će sutra prisustvovati otkrivanju spomenika patrijarhu Irineju, koji je postavljen u porti Sabornog hrama.

Foto: V.Milićević

Patrijarh Irinej bio je niški episkop punih 35. godina od ustoličenja 15. juna 1975. do 2010. godine. Sa trona Eparhije niške izabran je januara 2010. za poglavara Srpske pravoslavne crkve, kao naslednik patrijarha Pavla i na čelu SPC bio je 10 godina, do smrti 20. novembra 2020. godine.

Foto: Vojska Srbije

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com