Kultura

Patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj Velimirović pred niškom publikom

Na sceni Narodnog pozorišta u Nišu izvedena je predstava „Mitrovdan“, u kojoj su glavni likovi patrijarh srpski Gavrilo Dožić i vladika Nikolaj Velimirović.

Komad „Mitrovdan“ nastao je po tekstu i u režiji Bratislava Petkovića, a sudeći po reakcijama, predstava je naišla na odličan odziv kod publike koja je imala priliku da se, zahvaljujući glumcima Nebojši Ljubišiću, koji se našao u ulozi patrijarha Gavrila, i Laku Nikoliću, koji je oživeo lik vladike Nikolaja Velimirovića, upozna sa njihovim poslednjim susretom u Nemčkoj na Mitrovdan 1946.godine.

Patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirović, emigrant, nalaze se u središtu priče koja je zasnovana na istorijskim događajami. Oni uz skromnu slavsku trpezu, koju je pripremio Vilhelm Kraut, bivši kuvar u logoru koji ih poslužuje srpskim jelima, a naučio je da umesi i slavski kolač, razgovaraju o neizvesnoj sudbini naroda u Srbiji i pravoslavlja kome ozbiljno preti komunistička ideologija.

Ključno mesto u predstavi je odluka Vilhelma Krauta da se krsti i da postane pravoslavac.Odluku donosi inspirisan karakterima i doslednošću u svojim postupcima partijarha Gavrilo i vladike Nikolaja. Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike. S tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigranski život do smrti.

“Svaku istorijsku ličnost je teško igrati ali mi u predstavi “Mitrovdan” , osim okolnosti koje su bile zadate i od pisca i od reditelja , nismo tražili neku sličnost, ni likovnu ni bilo kakvu drugu. Patrijarha Gavrila nismo poznavali dovoljno dobro da bismo ušli u njegovu dušu. Znali smo samo kakvog je bio karaktera , koliko je bio bolestan i koliko je bio privržen veri i crkvi. Upravo to je u predstavi i potencirano, ali nije bilo teško kada radite sa darovitim ljudima, onima koji vole pozorište, koji razumeju glumu i glumce. Onda se sve pretvori u uživanje”, kaže Nebojša Ljubišić.

Život patrijarha Gavrila nije bio nimalo lak. Ispunili su ga kako lični, tako i važni istorijski događaji koji su ponajviše doprineli tome da njegovo zdravlje bude ozbiljno narušeno. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu i to sa puškom u rukama. U vreme Drugog svetskog rata bio je u logoru Dahau. Po završetku rata zbog komunističke vlasti nije mogao da se vrati u zemlju. Učinio je to tek 14.novembra 1946.godine, a njegovim povratkom se završava i predstava “Mitrovdan”.

Vladiku Nikolaja Velimirovića igrao je glumac Laka Nikolić. On kaže da je radeći ovu predstavu saznao neke nove stvari vezane za život vladike Nikolaja koje pre toga nije znao.U pripremanju uloge u predstavi koja veliku pažnju poklanja verskim obredima imali su pomoć sveštenika.

“Radeći ovu predstavu saznao sam neke nove stvari vezane za život vladike Nikolaja Velimirovića koje ranije nisam znao. Priprema ove uloge za mene je istovremeno bio i istraživački rad. Istraživao sam od replike do replike. Posebno su značajni pravoslavni obredi u predstavi u čemu su nam puno pomogli sveštenici i mislim da je to nešto što je jedna od dragocenijih stvari u ovoj predstavi, pored istorijskih činjenica, prepiske. Deo predstave u kome se izvode obredi, slavski i obred krštenja , naročito onaj početni slavski, je nešto što nam daje glumački degritet da posle možemo sve to lako da igramo, zato što ljudi na početku kad vide , mnogo lakše poveruju u to što igramo, kaže Laka Nikolić i dodaje da je sve što su izrekli na pozornici ima realno utemeljenje.

“Pismo koje je patrijarh dobio od pape, od reči do reči, kao i pismo koje je on poslao papi, je originalno preneto. Ništa tu nismo promenili, ili saželi”, dodaje Nikolić.

Predstava koju je niška publika imala priliku da vidi imala je premijeru ove godine u februaru, a do sada je, prema rečima glumaca igrana više od 15 puta. Zahvaljujući Narodnom pozorštu videla ju je i niška publika.

Predstava „Mitrovdan“ je nastala u saradnji Madlenianuma i Moderne garaže u okviru Muzeja automobila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com