DruštvoKultura

Parohijska biblioteka čuva pravo bogatsvo na policama

Biblioteka “Starac Nikanor Hilandarac” u parohijskom domu Hrama Vaskrsenja Hristovog pri Hilandarskom Metohu u Nišu sve je popularnija među meštanima niškog naselja Delijski Vis ali i širom grada, jer se vrlo brzo pročula vest o pravom “bogatstvu” koje leži na policama ove nove niške riznice vrednih književnih dela.

Početkom marta uz blagoslov Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija osveštana je i otvorena ova biblioteka koja pored verskih izdanja ima puno dečijih književnih dela, moderne literature i modernih naslova ali sve u skladu sa pravilima kojima se priklanja crkva.

Foto: Biblioteka „Starac Nikanor Hilandarac“

Ponosan na naslove koji čine ovo malo književno bogatstvo,  idejni tvorac starešina hrama i upravitelja Biblioteke protojereja Boban Stojković, poručuje da su tek na početku.

On je opremanje biblioteke započelo još tokom vanredne situacije koja je lane proglašene u našoj zemlji usled pandemije virusa Кovid 19. Danas kaže da je plan da do Uskrsa prikupe blizu pet hiljada naslova.

Ipak protojerej Stojković izdvaja naslove do kojih je bilo nešto teže doći, ali su oni ipak tu.

“Imamo fototipska izdanja Radosavljevog Evandjelja, Beogradskog parimejnika i Vujansko Cetvoroevandjelje, komplet dela Vladike Nikolaja Velimirovića, komplet izdanja Dela Sv. Jovana Zlatoustog, koja su do sada štampana”, ovo su vredne knjige i mi ćemo nastujati da pored ovakvih dela uporedo nabavljamo i modernije naslove”, kaže on.

U planu je i čitaonica na otvorenom, koja će biti mesto održavanja i brojnih književnih večeri i pormocija bitnih izdanja.

U opremanju biblioteke pomažu institucije ali i meštani niškog naselja Delijski Vis kao i druge Nišlije.

“Biblioteka je mesto susreta, mesto prosvete, mesto lepih događaja. Vođeni ovom idejom obratili smo se pre svega Narodnoj Biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu, a ljubazna direktorka ove ustanove povezala nas je sa svim ostalim Bibliotekama u Srbiji. Zahvaljujući njihovoj oduševljenosti, našom idejom, uspeli smo da skupimo 3.500 knjiga do sada”, rekao je za Niške Vesti sveštenik Boban.

Biblioteka nosi naziv “Starac Nikanor Hilandarac”, koji je obnovio Hilandarski Metoh u Nišu, a za datum svečanog otvaranja izabran je upravo datum njegovog blaženog usnuća u Gospodu pre 31 godine, o čemu su Niške Vesti i pisale.

Veliku pomoć u formiranju ove biblioteke pružili su uprava i bibliotekari Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu, Matica srpska, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Grada Beograda i Službeni glasnik, kao i Centar za crkvene studije, Centar za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu i Međunarodni centar za pravoslavne studije kao i firma Eurostil iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com