Ekonomija

Pare iz budžeta za Gradsku toplanu i plate

Većnici Gradskog veća su se saglasili sa drugim ovogodišnjim rebalansom budžeta koji je dodatno uvećan za još 200 miliona dinara pa sada iznosi 10,7 milijardi dinara. Budžet je uvečan zbog zakonske obaveze o povećanju plata zaposlenih u lokalnoj samoupravi, socijalnim, kulturnim i predškolskim ustanovama i para koje će biti usmerene ka JKP “Gradska tolana” kako bi ovo preduzeće moglo nesmetano da funkcioniše. Za to je predviđeno 150 miliona dinara.

Zakonom propisano povećanje plata u četiri sektora, koje finansira Grad, a za to će iz budžeta biti izdvojeno oko 50 miliona dinara. Zaposleni u lokalnoj samoupravi dobiće povećanje plate od osam odsto, u predškolskim i socijalnim ustanovama devet odsto, a u kulturnim institucijama 10 odsto.

“Realizacija budžeta za prvih devet meseci, od januara do septembra, bolja je nego u istom period lane, te je budžet realizovan sa 87 odsto sredstava i na prihodoivnoj i na rashodovnoj stranji, dva procenta više nego u istom periodu prošle godine”, kazala je Danijela Spasović, sekretar Sekretarijata za finansije.

Prihodi su realizovani u iznosu od 6,2 milijarde dinara, zajedno sa prenetim sredstvima iz prošle godine, pri čemu je Grad povećao iznos prihoda od poreza na zarade i na imovinu u odnosu na prvih devet meseciprošle godine za 670 miliona dinara. Prihodi od poreza na zarade veći su za 300 miliona dinara za prvih devet meseci ove, u odnosu na isti period prošle godine. Prihodi u prvih devet meseci realizovani su sa 87 odsto u odnosu na plan za realizaciju u prvih devet meseci, dva odsto više nego u istom periodu prošle godine. Rashodi su realizovani u iznosu većem od 5 milijarde dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com