Društvo

Parastosom i polaganjem venaca na Srpskom vojničkom groblju obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Parastosom i polaganjem venaca na Srpskom vojničkom groblju na Delijskom visu obeležen je 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence su položile delegacije Grada Niša, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave Niš, gradskih opština, SRHC-a, potomci i predstavnici vojnih udruženja, Kola srpskih sestara, SUBNOR-a, SRVS-a, izviđača, kao i delegacije udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan primirja; Foto: Skupština Grada

Gradske delegacije položile su vence i na groblju Komonvelta gde su sahranjeni britanski vojnici i članovi sanitetske misije.

Predsednik Skupštene Grada Niša, dr Boban Džunić

“Svake godine 11. novembra mi smo na ovom mestu da odamo počast srpskom ratniku i da se setimo Dana primirja, a ja bih rekao i pobede u Velikom ratu. Važno je da mlada pokolenja upamte istoriju i kako se herojski čuvao obraz države Srbije. U današnjem realnom vremenu uz sve ove spoljne i unutrašnje pritiske, kojima naša Vlada i svi mi građani Srbije zajedno doživljavamo, naša obaveza je da u sećanje na hrabrost naših srpskih junaka, koji su očuvali našu državu, mi damo sve od sebe da budemo svi zajedno u očuvanju naše države”, rekao je predsednik Skupštine Grada dr Boban Džunić.

Grad Niš neguje kulturu sećanja i istorijske datume koji su obeležili stradanje, ali i pobede srpskog naroda, rekla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

“Ovo je i svojevrsna promocija mira i naša poruka mladima je da se sećaju svih stradalih koji su se borili za slobodu i prosperitet Srbije i nas građana  koji će nastaviti tradiciju negovanja kulture i sećanja na sve one žrtve koje su stradale da bismo mi imali mir. Naša poruka kao Grada jeste sačuvajmo mir, stabilnost naše države, za prosperitet i budućih generacija”, kazala je ona i istakla da je čuvanje mira uslov napretka i budućih generacija.

Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije u penziji, je odao počasti stradalim vojnicima, posebno škotskim bolničarkama, koje su lečile srpske vojnike, a od kojih su mnoge i nastradale.

Sahranjivanje na Srpskom vojničkom groblju počelo je u vreme Balkanskih ratova, a nastavljeno je i tokom dva svetska rata gde su sahranjivani poginuli srpski vojnici i preminuli u niškoj Vojnoj bolnici.

Prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva koje je imala po popisu iz 1914. godine. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com