Kultura

Paralelne priče: Izložba u Oficirskom domu

Paralelni likovni doživljaji dva logora iz Drugog svetskog rata, prikazani kroz vizuru učenika viših razreda osnovnih škola “Mogen” iz Francuske i “Ivo Andrić” iz Niša, biće predstavljeni javnosti na izložbi u Oficirskom domu od 18 sati.

U duhu bratskih odnosa ove dve obrazovne ustanove, pedesetak učenika, Evropljana, Francuza i Srba, sarađujući duži vremenski period, prevazišlo je jezičke barijere i fizičku udaljenost u cilju povlačenja paralele između različitih mesta u istom istorijskom periodu.

Dva sabirna logora Drugog svetskog rata, Bodizer u Merinjaku i Crveni krst u Nišu, mesta nacističkog varvarstva, udaljena su 2000 kilometara jedan od drugog i centralna su tema ove izložbe koja smešta pitanje građanskih prava u središte evropske istorije.

Izložba “Paralelne priče” nastala je zahvaljujući materijalu istorijskog arhiva departmana Žirond i istorijskih dokumenata Muzeja grada Niša.

Izložbi će prisustvovati i gosti iz Francuske sa departmana Žirond, a pre toga će im u holu Gradske kuće biti priređen prijem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com