DruštvoSport

„Panteliću ko si ti?“: Kada golman da golmanu gol, to se prepričava

Čuveni kapiten nemačke reprezentacije Franc Bekenbauer došao je u Bordo s ekipom Hamburgera na meč drugog kola Kupa UEFA. “Bio sam već na terenu kada su Nemci istrčali na zagrevanje. Bekenbauer je prešao ceo teren došao do mog gola, pružio mi ruku i rekao: – „Gde si Dragan“? … Pozdravili smo se malo popričali dok su me saigrači iz Bordoa u čudu gledali i pitali: „Panteliću ko si ti?

I upravo tako glasi radni naslov dokumentarno biografskog filma o Draganu Panteliću, legendarnom golmanu niškog Radničkog i reprezentacije Jugoslavije, čije snimanje počinje u produkciji City Production.

Dragan Pantelić, privatna arhiva

Nišlije će u filmu saznati mnogo toga što im je bilo nepoznato, ili su tokom vremena zaboravili, o legendarnom fudbalskom golmanu reprezentacije Jugoslavije i FK Radnički Niš Draganu Panteliću. I danas se prepričava njegov gol golmanu Veleža Mariću, koji je dao degažirajući loptu iz svog šesnaesterca.

Foto: privatna arhiva

“Od bezbrižnih leta u rodnoj Lešnici, jahanju konja, gde je pobedio strah i verovao da je Džingis Kan, do toga kako je slučajno postao golman… Niš i Radnički kao sudbina … Reprezentacija SFRJ, i zašto je Miljan Miljanić imao bezuslovno poverenje u njega… Španija, SP 1982 …O svom neobuzdanom temperamentu, neustrašivosti, o zabludama i greškama koje prate vrhunski fudbal, o najluđem golu iz svog šesnaesterca … O narodnom veselju ispred „Ambasadora“ … Šta je Nišu značio evropski Radnički … O utakmicama za reprezentaciju Evrope i sveta … O odnosu sa Krojfom, Bekenbauerom, Blohinom …

Zašto je postao strastven lovac? Dragan Pantelić kakvog znamo i ne znamo … Uloga porodice, o odnosu sa ćerkama, o kratkotrajnom poltičkom angažovanju …”

Ovo su samo neki od detalja na osnovu kojih se sklapa filmska priča koju potpisuje Vladimir Ristić, scenarista i reditelj ovog filma u produkciji „City Prodction“-a.

Vladimir Ristić, reditelj

„Film ima ambiciju da kroz snažnu integralnu, a sadržajem i formom, bogatu filmsku priču predstavi ovog, u svakom pogledu zanimljivog čoveka. Uz obilje do sada neobjavljenog dokumentarnog materijala i kroz svedočanstva ljudi koji su uticali ili obeležili određene segmente Pantelićevog života probaćemo da gledaocima ponudimo jednu uzbudljivu, emotivnu ali nadasve inspirativnu filmsku storiju, koja mnogim mladim ljudima koji ulaze u svet vrhunskog sporta može biti nadahnuće, ali i vrsta otrežnjenja. U svakom slučaju publika može da očekuje još jedan sjajan film iz radionice „City Production“-a,“ kaže nam autor budućeg filma Vladimir Ristić.

I producent Oliver Paunović ne krije zadovoljstvo zbog početka snimanja filma o legendarnom golmanu.

Oliver Paunović, producent i Dragan Pantelić

“Kroz sve naše filmove trudimo se da ostavimo zabeleženo sve ono što je Niš činilo velikim gradom u očima drugih. Iz Niša su potekli veliki umetnici, glumci, pevači, ali i sportisti o kojima je pričao ceo Svet. Jedan među najboljima je svakako i Dragan Pantelić, niška legenda, koji zaslužuje da priča o njegovom životu živi..”, ističe producent Oliver Paunović.

„Panteliću ko si ti?“

Pantelić je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina bio prvi golman reprezentacije Jugoslavije i jedan od najboljih evropskih čuvara mreže. Pored 19 utakmica za nacionalnu reprezentaciju, ubeležio je i četiri nastupa za selekcije Evrope i sveta.

Foto: privatna arhiva

Ostao je upamćen ne samo po svojim atraktivnim i smelim intervencijama, već i kao nepogrešivi izvođač jedanaesteraca za niški Radnički, tako da je jedne sezone bio drugi strelac svoje ekipe, odmah iza centarfora Dušana Mitoševića. Popularni Panta je sa bele tačke postigao i dva gola za Jugoslaviju – 27. septembra 1980. godine protiv Danske (2:1) i 29. aprila 1981. godine u susretu sa Grčkom, pisali su mediji o njemu.

Pantelić je jedini pogodak na prvenstvenoj utakmici u Nišu između domaćeg Radničkog i mostarskog Veleža postigao na jedinstven način, šutnuvši iz svog šenaesterca loptu, koja je nošena vetrom završila u mreži gola gostujuće ekipe. Gol sa preko 80 metara iznenadio je sve na stadionu, naročito iskusnog golmana Veleža Envera Marića, koji je iza sebe imao nastupe za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Minhenu 1974. godine i nekoliko sezona u nemačkom prvoligašu Šalkeu.

Foto: privatna arhiva

Kаrijeru zаpočeo u Lešnici. Od 1971. do 1981. s velikim uspehom čuvаo je mrežu niškog Rаdničkog zа koji je odigrаo 421 utаkmicu i kаo odličаn reаlizаtor jedаnаesterаcа postigаo je 23 golа.

Dve sezone je igrаo u Frаncuskoj zа ekipu Bordoа (1981-1983), čiji je gol brаnio nа 67 utаkmicа i postigаo 3 golа.

Posle togа krаće vreme nosio je dres zаječаrskog FK Timok zа koji je odigrаo sаmo pet prvenstvenih utаkmicа. U leto 1984. vrаtio se nа Čаir i postаo clаn niškog Rаdničkog.

Uz 8 utаkmicа zа olimpijsku reprezentаciju, odigrаo je 19 utаkmicа zа nаjbolju selekciju Jugoslаvije. Postigаo je i 2 golа iz penаlа.[1] Debitovаo je 10. oktobrа 1979. u susretu protiv Špаnije (1:0) u Vаlensiji, а dres sа držаvnim grbom poslednji put nosio je 12. septembrа 1984. protiv Škotske (1:6) u Glаzgovu. Učesnik je Svetskog prvenstvа 1982. u Špаniji i jedаn je od retkih koji po povrаtku nije stаvljen nа stub srаmа.

Igrаo je četiri putа u rаznim selekcijаmа Evrope i Svetа. Bio je predsednik FK Rаdnički Niš (1997-2001). U periodu od 2001. do 2004. godine bio je nаrodni poslаnik u Skupštini Srbije.

*U tekstu korišćeni materijali iz lične arhive Dragana Pantelića

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com