Stari Niš

Panta preko čitavog terena matirao Marića i ispisao stranice istorije jugoslovenskog fudbala

Gol sa preko 80 metara

Na današnji dan, pre četrdeset i jednu godinu, Dragan Pantelić, tada prvi golman Radničkog iz Niša, napravio je potez koji je ušao u istoriju jugoslovenskog fudbala.

Dragan Pantelić legenda je niškog Radničkog, a svojevremeno bio je i jedan od najboljih čuvara mreže na svetu. Branio je za reprezentaciju SFRJ, kao i za selekcije Evrope i sveta.

Nije bila retkost da čuveni Panta postiže golove, pogotovo jer je važio za nepogrešivog izvođača jedanaesteraca. Međutim, gol koji je postigao protiv mostarskog Veleža u prvenstvenoj utakmici, ostao je upamćen kao jedan od najatraktivnijih golova u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Foto: privatna arhiva

Pantelić je jedini pogodak na prvenstvenoj utakmici u Nišu između domaćeg Radničkog i mostarskog Veleža postigao na jedinstven način. Degažirao je loptu sa ivice svog svog šenaesterca, koja je nošena vetrom završila u mreži gola gostujuće ekipe. Gol sa preko 80 metara iznenadio je sve na stadionu, naročito iskusnog golmana Veleža Envera Marića, koji je važio za jednog od najiskusnijih i najpouzdanijih golmana i koji je iza sebe imao nastupe za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Minhenu 1974. godine i nekoliko sezona u nemačkom prvoligašu Šalkeu.

“Uzeo sam lop­tu u svom še­sna­e­ster­cu i od­mah de­ga­ži­rao, ka­ko bih pro­na­šao cen­tar­fo­ra Mitoševića. U tom tre­nut­ku ni­sam vi­deo da je Ma­rić na­pu­stio gol i ni­sam imao na­me­ru da ga ma­ti­ram. Lop­ta je pa­la iz­me­đu še­sna­e­ster­ca i pe­na­la, na nju su tr­ča­li Mi­to­še­vić, Ma­rić i još ne­ko­li­ko igra­ča. Svi su mi­sli­li da će lopta do­ći u nji­hov po­sed, me­đu­tim, ona je ne­zgod­no od­sko­či­la i za­vr­ši­la u mre­ži Ve­le­ža. Po­sle za­vr­šet­ka utakmice, bi­lo mi je ne­pri­jat­no da se po­zdra­vim sa Ma­ri­ćem. Znam da mi je za­me­rio, ali valj­da je shva­tio da tu nije bi­lo zle na­me­re. Haj­de da sam na taj na­čin po­sti­gao gol ne­kom klin­cu, baš bi me bi­lo bri­ga, ali, ova­ko, zna se ko je bio Ma­rić. Me­đu­tim, taj gol nas je od­veo u Kup UEFA”, pričao je Pantelić o svom golu.

Bio je to sjajan golman, ali i čovek. Pomalo nagao, takav je imao temperament, ali odličan čovek. Zajedno smo branili u reprezentaciji, dobro sarađivali, imao je sve odlike dobrog čuvara mreže, bio je hrabar, što je najvažnije, ali je umeo i da stane na loptu, da uspori kada je trebalo, rekao je Enver o Panti i dodaje da ga pogodila smrt ove fudbalske legende.
Iako se godinama pričalo da njih dvojica nakon toga nisu razgovarali jer se Enver naljutio na Pantelića, legendarni golman je to demantovao.

 

Pisala je Pantinom potezu i domaća i svetska štampa, dugo se analizirao njegov potez, a i dan danas se prepričava nekim novim generacijama.

Foto: privatna arhiva

Priča o ovom golu, ali i čitavoj Pantelićevoj impozantnoj karijeri, ispričana je u dokumentarnom filmu “No 1”, koji je rađen u produkciji “City Production”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com