Stari Niš

Panta preko čitavog terena matirao Marića i ispisao stranice istorije jugoslovenskog fudbala

Gol sa preko 80 metara

Na današnji dan ,Dragan Pantelić, tada prvi golman Radničkog iz Niša, napravio je potez koji je ušao u istoriju jugoslovenskog fudbala.

Dragan Pantelić legenda je niškog Radničkog, a svojevremeno bio je i jedan od najboljih čuvara mreže na svetu. Branio je za reprezentaciju SFRJ, kao i za selekcije Evrope i sveta.

Nije bila retkost da čuveni Panta postiže golove, pogotovo jer je važio za nepogrešivog izvođača jedanaesteraca. Međutim, gol koji je postigao protiv mostarskog Veleža u prvenstvenoj utakmici, ostao je upamćen kao jedan od najatraktivnijih golova u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Foto: privatna arhiva

Pantelić je jedini pogodak na prvenstvenoj utakmici u Nišu između domaćeg Radničkog i mostarskog Veleža postigao na jedinstven način. Degažirao je loptu sa ivice svog svog šenaesterca, koja je nošena vetrom završila u mreži gola gostujuće ekipe. Gol sa preko 80 metara iznenadio je sve na stadionu, naročito iskusnog golmana Veleža Envera Marića, koji je važio za jednog od najiskusnijih i najpouzdanijih golmana i koji je iza sebe imao nastupe za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Minhenu 1974. godine i nekoliko sezona u nemačkom prvoligašu Šalkeu.

“Uzeo sam lop­tu u svom še­sna­e­ster­cu i od­mah de­ga­ži­rao, ka­ko bih pro­na­šao cen­tar­fo­ra Mitoševića. U tom tre­nut­ku ni­sam vi­deo da je Ma­rić na­pu­stio gol i ni­sam imao na­me­ru da ga ma­ti­ram. Lop­ta je pa­la iz­me­đu še­sna­e­ster­ca i pe­na­la, na nju su tr­ča­li Mi­to­še­vić, Ma­rić i još ne­ko­li­ko igra­ča. Svi su mi­sli­li da će lopta do­ći u nji­hov po­sed, me­đu­tim, ona je ne­zgod­no od­sko­či­la i za­vr­ši­la u mre­ži Ve­le­ža. Po­sle za­vr­šet­ka utakmice, bi­lo mi je ne­pri­jat­no da se po­zdra­vim sa Ma­ri­ćem. Znam da mi je za­me­rio, ali valj­da je shva­tio da tu nije bi­lo zle na­me­re. Haj­de da sam na taj na­čin po­sti­gao gol ne­kom klin­cu, baš bi me bi­lo bri­ga, ali, ova­ko, zna se ko je bio Ma­rić. Me­đu­tim, taj gol nas je od­veo u Kup UEFA”, pričao je Pantelić o svom golu.

Pisala je Patninom potezu i domaća i svetska štampa, dugo se analizirao njegov potez, a i dan danas se prepričava nekim novim generacijama.

Foto: privatna arhiva

Priča o ovom golu, ali i čitavoj Pantelićevoj impozantnoj karijeri, ispričana je u dokumentarnom filmu “No 1”, koji je rađen u produkciji “City Production”, a koji je zatvorio ovogodišnje Filmske susrete.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com