DruštvoStari Niš

PANORAMSKE fotografije stare više od tri decenije čuvaju izlged Niša od zaborava (FOTO)

Savremenom tehnologijom i mobilnim telefonima, danas je veoma lako napraviti panoramsku fotografiju i zabeležiti neki momenat. Pre trideset godina, nije bilo tako. Bila je potrebna kako oprema, tako i pravo umeće da se ovekoveči trenutak. Panoramske fotografije Niša pre više od trideset godina napravio je Milan Reljić Relja.

Relja je, na žalost, preminuo 2018. godine, ali iza njega su ostale fotografije, koje će večno svedočiti o životu Nišlija i izgledu niških ulica osamdesetih godina.

Panoramske fotografije zabeležene su u periodu između 1983. i 1986. godine, a Relja je tada svojim foto-aparatom zabeležio Trg kralja Milana, prostor gde se danas nalazi TC „Kalča“, Dom zdravlja, tadašnji završetak Bulevara Nemanjića, Čair i mnoge druge zanimljive detalje.

Obrenovićeva ulica; (Nekada Pobedina)

Zabeleženi su trenuci kada su stare kućiće u centru grada bile srušene kako bi bili izgrađeni novi veliki objekti, poput “Kalče” i “Niške banke”.

Fotografisao je i moto i auto trke na današnjoj auto pijaci, kraj Bulevara Nemanjića koji je tada bio kod kružnog toka na raskrsnici sa ulicom Vojvode Mišića…

[meta_gallery_slider]

U porodici Reljić se foto-aparat koristi oko jednog veka. Osamdesetih je bilo teško uraditi fotografiju na papiru. Relja je fotografisao, a njegov otac koji je takođe bio ljubitelj fotografije, nosio je filmove na izradu jer je poznavao vlasnike fotografskih radnji. Ipak, tada nije bilo mogućnosti da se izrade panoramske fotografije, pa ih je uradio zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, pričao je Relja za Niške Vesti pre četiri godine, kada je i razvio negative fotografija snimljenih osamdesetih godina.

Reljine, kao i fotografije njegovih predaka nalaze se u arhivima, časopisima i knjigama i zauvek će ostati da posvedoče o jednom razdoblju u razvoju Niša. Sarađivao je sa Narodnim novinama, koje su objavljivale njegove fotografije stranih prestonica.

Milan Reljić Relja (1962-2018)

 

Milan Reljić Relja bio stručnjak za kompjutere, jedan od prvih u Nišu koji je na njima prelamao tekstove (za časopis „Gradina” i „Gradinina” izdanja), radnik Niškog kulturnog centra, veliki zaljubljenik u naučnu fantastiku i kosmonautiku, jedan od osnivača Kluba naučne fantastike „Lira”, jedan od prvih članova „Setiathome”.

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com