Društvo

Pandemija nije zaustavila vizantologe. I ove godine skup “Niš i Vizantija”

Ove godine je organizovana veb konferencija sa onlajn otvaranjem simpozijuma. Zahvaljujući zaiteresovanim televizijama svečano otvaranje će biti svima dostupno. Svečano otvaranje skupa je 3. juna 2020. godine u 17.30 časova.

I ove godine, u okviru gradske slave, grad Niš, Univerzitet u Nišu i Eparhija niška, uz blagoslov Patrijarha srpskog Gospodina Irineja i Episkopa niškog Gospodina Arsenija, organizuju devetnaesti međunarodni naučni skup vizantologa “Niš i Vizantija” sa podnaslovom „pohvala istini ili Vaskrs Vizantije“.

Kao prepoznatljiv znak grada, simpozijum „Niš i Vizantija“ prevazišao je okvire Niša i od značaja je za izučavanje, kako nacionalne kulture, tako i za sveobuhvatnije sagledavanje vizantijskih tekovina na kojima počiva savremena evropska civilizacija.

Prijavljeno je 38. referata iz Španije, Engleske, Italije, Slovenije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rusije, Severne Makedonije, Srbije. NJihove prezentacije možete pogledati na sajtu naučnog skupa. Pozivaju se ljubitelji prošlosti grada Niša i vizantijskog kulturnog i duhovnog nasleđa da prate svečano otvaranje, pregledaju, po prvi put, svima dostupne eksluzivne veb prezentacije sa video zapisima na sajtu naučnog skupa http://www.nisandbyzantium.org.rs/srpski.php

Ovogodišnje okupljanje potvrđuje našu istrajnost koja počiva na čvrstim i dobro fundiranim naučnim temeljima, dodaje on.

Dr Miša Rakocija

“Novonastala situacija izazvana pandemijom, vraća nas u srednji vek od koga nas odvaja savremena tehnologija pomoću koje se ove godine odžava simpozijum vizantologa, sve sa namerom da još bolje upoznamo taj isti srednji vek. Gledano istorijski to nije prvi put. Čovečanstvo je preživelo mnoge viruse pa i one koji napadaju dušu i razum ljudi. Ovi poslednji su odneli više života od onih prvih. Protiv takvih virusa nije i nikad neće biti pronađena vakcina. Prošlost čovečanstva pokazuje svu genijalnost Erazma Roterdamskog i „Pohvale ludosti“, kaže dr Miša Rakocija.

Ovogodišnje okupljanje potvrđuje našu istrajnost koja počiva na čvrstim i dobro fundiranim naučnim temeljima,  dodaje on.

“Ko je mislio o vizantijskoj  umetnosti, misliće i o našoj“, govorio je Milan Kašanin”, kaže dr Miša Rakocija i dodaje:

“Svih ovih godina činili smo napor da se promeni mišljenje o Vizantiji njenoj kulturi, društvu, umetnosti, o civilizaciji koja je učvrstila i proširila hrišćanstvo. To smo radili, i radimo, sa takvim žarom kakav imaju samo ideje vođene istinom. Neretko Vizantija se predstavlja kao kruta, rigidna i opterećena vlastitom tradicijom, a njena umetnost, nepromenjljiva i mrtvorođena. Redovno štampani zbornici radova Niš i Vizantija to su umnogome promenili”.

Zastarelo mišljenje o Vizantiji umnogome je izmenjeno zahvaljujući istraživačkoj radozlasti učesnika skupa, naučnoj akribiji i strpljivoj analizi pisanih izvora, arheoloških dokaza, slikarstva, ikonopisa, arhitekture, teološke misli, civilizacijskih dostignuća na širokom prostoru milenijumskog vizantijskog carsta. Sve to može da se nađe u 18 zbornika radova i u jednom specijalnom izdanju, koji objedinjuju radove 650 učesnika na ukupno 10 000 stranica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com