DruštvoKultura

Pametni turizam očima mladih kreativaca

Pametni turizam tema je  Sedme po redu KreNi konferencija kreativnih industrija koja je se održava u Nišu i čiji je rad svečano obeležen dolaskom gostiju iz inostranstva koji će održati predavanja i raditi sa mladim niškim kreativcima.

Konferencija će trajati četiri dana. Najbolji međunarodni i domaći predavači su stigli u Niš i dolaze  iz Italije, Portugala, Švedske, Izraela i Austrije. Zemlje nisu slučajno izabrane kada je u pitanju ova tema jer se radi o državama koje imaju razvijen turizam pa puno toga iz prakse mogu da prenesu mladima u Nišu koji će pokušati zajedno sa njima da reše neke od problema sa kojima se grad srće u ovoj oblasti, ali će ponuditi i inovativna rešenja za rešavanje istih. Zemlja domaćin ovogodišnje Kreni koferencija je Italija.

 „Ovo je veoma važan događaj za lokalni razvoj Niša zato što, kao  što svi znamo, Italija je poznata po tome koliko ima bogatu turističku ponudu i to znanje želimo da prenesemo ovim mladim ljudima. Za oblast turizma pandemija je veoma dramatičan trenutak i sada se svi nalazimo pred novim izazovom. Tu smo da pomognemo koliko možemo u ovoj oblasti. Važno je da postoji  međusobna saradnja, Srbija i Niš mogu puno da nauče na primeru virtualnog predstavljanja tura. Srbija ima puno toga da pokaže i ima puno destinacija koje mogu tako da budu predstavljene“, kazao je Robeto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Srbiji u ime zemlje domaćina.

Njemu se na konferenciji pridružila i ambasadorka Švedske u Srbiji, zemlje koja već godinama sarađuje sa Mladim ambasadorima. Ona je prvi put u poseti Nišu.

 „Švedska ambasada ima odličnu saradnju sa gradom kao i sa Mladim ambasadorima. Švedska je zemlja koja puno donira za projekte usmerene ka mladima i poboljšanju njihovog života. Pametni turizam je jedan od tih projekata, klimatske promene i preduzetništvo takođe. To su sve oblasti gde Švedska kao zemlja doprinosi u lokalnim sredinama i u Srbiji“, istakla je Anika Ben David, ambasadorka Švredske u Srbiji.

Organizatori Sedme Kreni konferencije su, kao i do sada, Mladi ambasadori.

  „Konferencija traje do ponedeljka, ponovo radimo uživo  zbog čega nam je veoma drago. Posebno jer ponovo možemo da ugostimo strane predavače koji dolaze iz sedam zemalja. Ove godine nam je tema Pametan turizam tako  da ćemo se truditi da u oblasti turizma, koji je možda i najpogođeniji pandemijom koja nas je zadesila, izađemo pametniji. Videćemo šta sam sektor kreativnih industija može da uradi nakon ove ere kovida, kako da se vratimo u novu normalnost koja nas očekuj“, kazala je Snežana Andrić, predsednica Mladih ambasadora.

Učesnici konferencije radiće četiri dana. Prvo će učestvovati u radionicama, nakon toga će biti formirani timovi koji će u  ponedeljak predstaviti svoje ideje a žiri će izabrati pobedničku ideju.

„Ono što su neki od izazova koje ćemo im ponuditi jeste i nepostojanje turističkih ruta za avanturistički turizam ili nepostojanje dobre baze turističkih vodiča koje možemo u svakom trenutku da bukiramo. Radi se o tome da naučimo kako da koristimo inovacije da privučemo turiste, ali je važno i to da mi postanemo svesni toga šta u gradu imamo i šta možemo da radimo“, zaključila je Snežana Andrić.

Mladen Mitić je jedan od učesnika konferencije. Dve godine je bio mladi ambsador a sada se nakon pet godina priključuje i radu ove konferencije

„Milsim da u Nišu nedostaje podrška mladim ljudima, a ovo je odlična prilika da se mladi ljude skupe i sa svojom energijom grad učine boljim za život. Nadam se da ćemo uspeti da za ova četiri dana pronađemo dobro rešenje da svoj grad učinimo boljim“, istakao je Mladen.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com