Društvo

“Pametne patike” niških studenata

Dimitrije Jovanović, Ilija Nikolić i Jovan Marinković, budući građevinski inženjeri, osmislili su aplikaciju uz pomoć koje se mogu kupiti patike preko interneta u celom svetu.

Na ideju da osmisle ovakvu aplikaciju došli su iz ličnih razloga jer se često dešavalo da na model koji im se dopada i koji bi rado kupili čekaju dok se ne pojavi u našim prodavnicama, a mogli su da naruče preko interneta. Problem je bio u tome što nisu bili uvek sigurni za broj, a nepoznanica im je bila i kako bi im takav model patika stajp. Odlučili su da reše ove probleme. Zahvaljujući aplikaciji koju su osmislili sve nedoumice su rešene. Za par minuta aplikacija određuje koji broj patika osoba nosi, a onaj ko naručuje patike može da vidi i kako mu one stoje.

Kako funkcioniše aplikacije Dimitrije je pokazao i premijerki Ani Brnabić prilikom njene posete Start ap centru i polaganja kamena temeljca za višenamensku lamelu Elektronskog fakulteta u Nšu. Premijerku je ideja oduševila pa je ponudila i pomoć studentima kako bi lakše rešili probleme sa kojima se na početku svakog posla svako suočava.

“Svi znamo koji broj patika nosimo ali ne slaže se to uvek sa svim proizvođačima. U radnji je lako isprobati, a onda vidite i kako vam model stoji, ali kako to učiniti kada kupujete onlajn. Morate meriti stopala i moliti se da ste pogodili broj”, kaže Dimitrije.

Za rešavanje ovog problema ovim mladim studentima su bile potrebne dve godine.

“Sve manje imamo vremena za kupovinu tako da je onlajn spas za većina nas”, dodaje Dimitrije. “Kada odaberete određeni model na laptopu i iz pomoć aplikacije ga „prenesete“ na pametni telefon i onda približite stopalu. Tačno vidite kako vam stoje a automtski se odredi i broj patika koji podržava taj proizvođač”.

Zahvaljujući ovoj svojoj inovaciji pre tri meseca postali su novi stanari Start ap centra u Nišu koji podržava još desetak kompanija iz oblasti naprednih tehnologija.

“Ovo će biti jedinstvena aplikacija u svetu i na putu smo da nađemo partnere koji će nas podržati i onda će se naći na tržištu. Koliko će biti cena aplikacije ne bih mogli u ovom trenutku da odredimo”, kažu Dimitrije, Ilija i Jovan. “Ima veliku primenu na svim poljima i može olakšati život a to je suština svakog pronalaska”, kažu oni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com