Društvo

Palilulci organizuju „Palilulsku priču“ za spomenik Čokaliji

Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule „Sokak“ organizovaće u petak, 22. februara u restoranu „Verige“ donatorsku večeru pod nazivom „Prva palilulska priča“.

Predsednik udruženja „Sokak“ Bratislav Vučković rekao je za Niške vesti da će donatorska večera biti organizovana u cilju prikupljanja sredstava za izgradnju spomenika muzičaru Živojinu Isakoviću, čuvenom Žiki Čokaliji.

 

Foto: privatna arhiva

„Na donatorskoj večeri sakupićemo inicijalna sredstva za izradu spomenika. Taj poduhvat koštaće oko 12.000 evra tako da računamo i na veliku pomoć naših ljudi iz dijaspore, s obzirom da je veliki deo života Čokalija proveo svirajući našim ljudima u inostranstvu“, rekao je Vučković.

On je izjavio da je maketu spomenika uradio profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Živojin Radenković.

„Naša ideja je da spomenik bude postavljen na omiljenom Čokalijinom mestu, poznatom kao „Teferič“, tik uz Palilulsku rampu. Želja nam je i da se posle nekog vremena pored spomenika Čokaliji nadje i spomenik Ljubiši Cvetkoviću Robiju. Na tom mestu gradjani bi mogli da provode lepe trenutke uz sećanje na bardove niške muzičke scene. To bi moglo da bude i veoma atraktivno mesto za turiste, tim pre što će pored spomenika biti muzička kutija sa pesmama koje su izvodili Čokalija i Robi“, rekao je Vučković.

Udruženje Palilulaca „Sokak“, podsetio je on, osnovano je na Vidovdan 2018. godine i do sada je realizovalo nekoliko značajnih akcija. Članovi udružebnja uredili su prilaz Crkvi svetog Nikole, a uz pomoć majstora Zorana Pejčića zamenili su klupe pored Palilulske rampe i postavili klupe pored kapele na Novom groblju.

Udruženje je organizovalo druženje stanovnika Palilule na Božić i pokrenulo inicijativu da se jednoj od ulica na Palilili da ime po prvoj ženi arhitekti na Balkanu Jovanki Bončić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com