Hronika

PALILULAC NE MOŽE BITI SVAKO: Prošlo je godinu dana od smrti našeg Deska

Desimir Stanojević, poznati srpski glumac, ali pre svega Nišlija, Palilulac, preminuo je u svom stanu u 70-toj godini života tačno pre godinu dana.

Profesionalna karijera ga je odvela u Beograd, ali je za sebe uvek govorio da je Nišlija, tačnije Palilulac, na privremenom radu u Beogradu. Zbog svojih profesionalnih zasluga, ali i činjenice da Niš nije nikada zaboravio nego mu se stalno vraćao City Marketing Centar je snimio film o njemu. Desko se tada šalio pa je često govorio da je on jedini glumac koji je dobio film za života. Ali upravo to što je snimljen za života, ostaviće večni trag.

Film je dobio za života, a ulicu u njegovoj Paliluli, nakon što je preminuo, a na inicijativu producenta Olivera Paunovića.

Oliver Paunović i Desimir Stanojević Desko

“Povodom godišnjce smrti mog prijatelja glumca i reditelja Desimira Stanojevića iz Niša pustio sam film u mojoj produkciji koji je 2018. zatvorio Filmske susrete u Nišu “Život je mjuzikl” na YouTube. Od Niške Palilule, mirisa niških avlija, ljudi, pozorišta uz nišku meraklijsku i starogradsku pesmu do Beograda, pozorišta na Terazijama, mjuzikla”, rekao je producent Oliver Paunović.

Nišlije nikada nisu imale utisak da se Desko iz svog grada iselio. Svojim životom i radom bio je pravi reprezent niške Palilule, jer kako je i sam govorio biti Palilulac nije mogao svako.

„Palilula. Ovo je mesto gde sam se rodio i kome se stalno vraćam. Palilulac je odredište iz kog si kraja grada… I danas s ponosom kažem : „Ja sam Palilulac“! … Zna se kakvi su momci odrastali u Paliluli…“, govorio je Desko u filmu „Život je mjuzikl“.

Jedini je iz Niša koji se bavio mjuziklom, a upravo mu je želja bila da taj glumački žanr dovede u svoj rodni kraj. Dva mjuzikla koja su na repertoaru Narodnog pozorišta su deo njegovog sna. Planirao je da da na scenu niškog teatra postavi i mjuzikl „Grk Zorba“, ali je na žalost taj njegov san ostao nedosanjan.

Radovao se kada je govorio o prvim danima na Paliluli, o svojim angedotama, porodici, njegovim drugim aktivnostima koje je malo ko znao.

Ipak, muzika je bila njegov život od najmlađih dana, od gitare na Paliluli, sviranja po ćoškovima, prvih svirki sa bendovima, do nekoliko albuma starih gradskih romansi.

Mi ćemo ga upravo po tome pamtiti, po veselom duhu i divnom glasu koji nije štedeo kad god bi se okupili.

Film “Život je mjuzikl” možete pogledati na linku ispod.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Svaka čast Desku!Uspesni umetnik pozorišta ,televizije a poseban talenat u mjuziklu.On je zadužio Palilulu .A jesu li ostali Palilulci uradili nesto za Palilulu.Da li se stide sto glas ne dižu za sramotu usred Palilule -sablasno staro groblje.Tu su naši predci.Dignimo glas-sram nas bilo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com