Društvo

PALILULA-PIRDOP: Jačanje veza lokalnih zajednica u regionu, CILJ – ZAŠTITA PRIRODE!

Održan je okrugli sto povodom projekta „Zajedničke inicijative za zaštitu prirode kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode u prekograničnom regionu“. U ovom projektu učestvuju Opština Pirdop- Bugarska i niška Gradska opština Palilula.

Gradska opština Palilula Niš u partnerstvu sa opštinom Pirdop u Republici Bugarskoj organizovala je okrugli sto na temu „postojeće stanje i unapređenje kvaliteta zemljišta, vazduha i vode u prekograničnom regonu“.

Ovo je jedna od aktivnosti projektnih timova dve partnerske opštine, na projektu „Zajedničke inicijative za zaštitu prirode kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode u prekograničnom regionu“, koji se ko-finansira u okviru EU Intereg IPA Programa Prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

U radu okruglog stola učestvovala je delegacija partnerske opštine Pirdop u Republici Bugarskoj, projektni timovi dve opštine, predstavnici Gradske opštine Palilula, gradskog veća Grada Niša i JKP Medijane.

Učesnike skupa pozdravili su Bratislav Vučković, predsednik Gtradske opštine Palilula i Angel Gerov, gradonačelnik opštine Pirdop. O ciljevima projekta, aktivnostima i očekivanim rezultatima govorio je Kostadin Kostadinov, rukovodilac projekta. O sprovođenju projekta u opštini Palilula učesnike okruglog stola je upoznao Bojan Teofilović. Član gradskog Veća u Nišu Nenad Stanković, pozdravio je prisutne u ime gradonačelnice Grada Niša Dragane Sotoirovski a zatim je govorio o iskustvima Grada Niša u oblasti vanrednih situacija. O problemima u oblasti zaštite životne sredine u gradu govorila je Irena Stamenković, zamenik direktora JKP Medijana, a o stanju životne sredine u opštini Palilula Vojkan Tričković. Gosti iz opštine Pirdop saopštili su svoja iskustva iz oblasti obuhvaćene projektom.

“Programi Interreg-IPA CBS EU, Bugarska-Srbija dali su nam mogućnost da unapredimo veze između lokalnih zajednica, jačamo kulturnu, socijalnu i ekonomsku saradnju, naravno i da promovišemo potencijale opštine Palilula u Regionu. Ostvarili smo partnerstva i projekte sa bugarskim gradovima Svoge, Ćustendil, Bobov dol, Ihtiman, Botevgrad, Berkovica, Pirdop. Zahvaljujući ovim projektima, uz podršku EU, građani opštine Palilula dobili su nove sportske terene, uređene parkovne površine, mali privrednici mogućnost da unaprede proizvodnju”, rekao je Bratislav Vučković, predsednik opštine Palilula.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com