Društvo

Paliluci mogu da daju predloge na temu javnih rasprava u svojoj opštini

O odlukama koje se donose na lokalu i koje će uticati na život građana, treba pitati i same građane. Zato su tu javne rasprave koje, kroz posebnu Odluku, želi da na svojoj teritoriji uredi Gradska opština Palilula u saradnji sa Media i reform centrom Niš. Kako bi Odluka o javnim raspravama bila po meri svih stanovnika ove niške opštine, do 15. jula mogu da o njoj kažu šta misle i daju svoje predloge.

Odlukom o javnim raspravama bliže se uređuju način i postupak organizovanja i sprovođenja javne rasprave pri donošenju opštih akata, odnosno planskih dokumenata, koji se tiču građana, a u nadležnosti su GO Palilula. Nacrt ove odluke napisan je kroz konsultacije sa predstavnicima poslovne zajednice, medija i organizacija civilnog društva, a urađeni su i prateći dokumenti: Instrukcija o sprovođenju procedure za informisanje stranaka o postupcima koji su u toku pred upravom GO Palilula i za informisanje građana o promeni lokalnih propisa i Program javne rasprave.

„Koristeći model Odluke koji je predložila Stalna Konferencija gradova i opština, kao osnov, uz nove predloge i ideje, kroz konsultacije stručnjaka, medija, predstavnika poslovne zajednice i organizacija civilnog društva (kroz sastanke fokus grupa), tokom perioda januar – maj 2022. godine, kreirali smo ovu Odluku i želimo da je kroz participativan proces do kraja septembra usvojimo na sednici Skupštine GO Palilula, što je i naša obaveza po Statutu čije smo izmene i dopune usvojili 2019. godine“, ističe Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula.

U Odluci o javnim raspravama, o kojoj građani mogu da daju svoje mišljenje i sugestije, postupak javne rasprave podrazumeva, između ostalog, pribavljanje predloga, sugestija i mišljenja građana i ostalih učesnika u javnoj raspravi u pisanoj ili elektronskoj formi, zatim organizovanje najmanje jednog otvorenog sastanka predstavnika nadležnih organa GO Palilula sa zainteresovanim građanima, predstavnicima udruženja građana i sredstvima javnog informisanja, javne debate, okrugle stolove, sastanke, fokus grupe i druge konsultacije, izradu i objavljivanje izveštaja o samoj raspravi, kao i razmatranje predloga i izjašnjavanje o njima.

O Odluci o javnim raspravama građani mogu da se, ukoliko žele, izjasne, u okviru javne rasprave koja traje od 22. juna do 15. jula 2022. godine.

Svi komentari, predlozi, sugestije i primedbe mogu se dostaviti putem imejla na adresu: projekti@palilula.eu, poštom ili neposredno na pisarnici GO Palilula. Javno čitanje nacrta Odluke biće održano dana 07. jula u periodu od 10 -12 časova u Niškom kulturnom centru.

Izvor: MCRN

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com