DruštvoKultura

Pala prva klapa filma o Živojnu Žiki Milenkoviću

U Beogradu je počelo je snimanje osmog filma u produkciji City Production “Narodni glumac”, o čuvenom srpskom i jugoslovenskom glumcu, našem Nišliji Živojinu Žiki Milenkoviću.

Milenković se rodio u Nišu, i tu počeo glumačku karijeru u Niškom narodnom pozorištu. Žika Milenković je jedno vreme radio i kao profesor književnosti u svom gradu. Kasnije prelazi u Beograd gde je bio deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom trenutku i upravnik. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava.

Foto: wikipedia

Pamtimo ga kao Soću iz “Vrućeg Vetra”, kao Vasića iz serije “Više od igre”, kao Cvetka u seriji “Ljubav na seoski način”, ali i kao inspektora u čijoj kancelariji pada čuvena opklada iz filma “Kako je propao rokenrol”, kao ministra u filmu “Kako sam sistematski uništen od idiota”.

Današnjoj publici se, najbliži je kao Garac u “Srećnim ljudima” i deda Trajko u seriji “Porodično blago.

“Film će biti omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je kako lična tako i profesionalna biografija zaista zadivljujuća. Snimajući razgovore i svedočanstva s ljudima koji su sarađivali s njim, saznajem koliko je Žika bio voljen i poštovan od kolega ali i od običnih ljudi, komšija s kojima je delio svakodnevnicu”, kaže Vladimir Ristić autor scenarija i reditelj filma.

Ristić otkriva da će se između ostalih u filmu pojaviti Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi poznati glumci i reditelji koji su radili sa Žikom.

“Koristićemo delove arhivskih emisija RTS-a kao i mnoge intervjue koji su ostali kao vrhunsko svedočanstvo iza ovog sjajnog umetnika. Posebnu draž filmu daće i Živojin Žika Milenković Junior, unuk čuvenog glumca koji će nam približiti privatnu i porodičnu sliku svog čuvenog dede”, dodao je Ristić.

City Production do sada je snimio šest filmova i svima je cilj očuvanje kulturne tradicije Grada Niša, ali i o znamenitim Nišlijama koji su svojim radom i delom obležili jedan deo niške ili srpske scene. U završnoj fazi je i snimanje filma o proslavljenom golmanu Draganu Panteliću i on će biti prikazan na ovogodišnjim Filmskim susretima.

Oliver Paunović, producent i Vukašin Marković koji je u seriji Porodično blago glumi Bebana, unuka Žike Milenkovića

“Drago mi je da o još jednom glumcu koji je Nišlija pravim film. O čoveku koji je obeležio najgledanije serije u jugoslovenskom i srpskom filmu i na kraju o čoveku koji je “Narodni glumac””, istakao je producent Oliver Paunović i dodao da je za kameru ovog puta zadužen Vanja Zelenski.

Snimanjem ovog filma o Žiki Milenkoviću City Production nastavlja putem kojim je krenuo pre 5 godina, da stvara univerzalne, autentične priče o ljudima koji su potekli sa ovih prostora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com