Društvo

PAKLENI KUVAR OCENIO: Jug Srbije je naš reprezent dobre kuhinje

Saša Mišić, javnosti poznatiji kao Pakleni kuvar, priznati je instruktor s licencom kuvarstva, specijaliziran za psihofizičku obuku učenika u svim zanatima turizma i ugostiteljstva. Nadimak Pakleni kuvar dobio je zbog učestvovanja u istoimenom kulinarskom serijalu, u kojem je obilazio vrhunske restorane, ali i one pred zatvaranjem, kako bi im pomogao svojim savetima.

Ocenjivao je mnoge restorane, pomagao im savetima, kritikama. Za jug Srbije važi da ima dobru kuhinju i dobru hranu. Nas je ipak zanimalo njegovo mišljenje, odnosno po čemu je za njega karakterističan jug Srbije i zašto bi ljudi iz drugih krajeva Srbje, pa i regiona trebali da dođu u Niš. Odgovor nas nije iznenadio i na našu sreću nije bio “paklen”.

“Moje mišljenje je da je jug jako emotivan, to je najveća vaša prednost, ali ujedno može da bude i najveća mana. Ovde trebaju ukusi da budu jaki, količine obilne, domaćinske. Trebalo bi da se vratimo na ono što dobro znamo i što smo od naših baka učili i jeli.. samo bi trebalo to da oplemenimo i održimo. Jug je intenzivan, impulsivan, pa tako i u hrani. On je naš reprezent dobre kuhinje”, ocenio je Mišić.

Pomodarstvo je u Srbiji da kopiramo svetski poznate kuhinje. Pa tako sve češće imamo italijanske restorane, ili kuhinje iz drugih zemalja, u kojima hrana nema mnogo sličnosti sa onom u tim zemljama. Mišić je i na to imao svoj komentar.

“To možemo da nazovemo ovako… “Kopirao sam lošu kopiju i sada kopiju kopiram. Karbonara u Nišu, ili pica Prošuto u Novom Sadu nema smisla, niti ima mesta u Srbiji. Nažalost, kada će to da se promeni. Ako kulinarski gledamo, kada se trgnemo iz otomanskog sna. Znači, ne treba da odbacimo baklavu, nego da je oplemenimo. Trgni se, oplemeni je. Kada se probudimo iz austrougarske komotnosti, tu mislim na šnenokle… zadrži ih, ali ih oplemeni. Kada odbijemo da prihvatimo anglo saksonski egoizam na trpezi, a umesto toga da vratimo našu sarmu za poneti, onda će naša kuhinja biti i sudbina i to lepa”, otkrio je Mišić Niškim Vestima.

Mnoge restorane je ocenjivao, u mnogima radio, bio gost. Ohrabruje, situacija kod nas nije ni malo loša.

“Nismo najgori, nije tačno da je kod nas sve haos i loše, naprotiv, ima enterijera i eksterijera u Srbiji, u kafanama, restoranima, kafićima, hotelima… jako daleko lepših, modernijih i inovativnijih nego u okruženju. Tu mislim na Bugarsku, Rumuniju, Grčku. Jedan naš hotel je bio četiri godine za redom najbolji hotel Balkana, tako da to nešto valjda znači, a da napomenem i to da komisija nije bila naša nego su to bili Nemci, a Nemac ne daje ništa onako nego stvarno proceni”, kategoričan je Mišić.

I na kraju dodaju “Nije kod nas loše, naprotiv, mi samo treba da radimo na tome što znamo, a ne da kopiramo.”

Ovaj stručnjak u svetu kulinarstva stavio je svoj pečat na kompletan meni Restorana Stambolijski u Nišu, a podsećanja radi, upravo je ovaj restoran nedavno dobio pet Horesovih zvezdica za kvalitet.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com