DruštvoVirus Korona

Pacijenti smešteni u hali Čair traže da se testiraju. Ministar odgovara, testiranja kada struka odluči

Dva pacijenta koja su smeštena u halu Čair sa sumnjom da su zaraženi koronavirusom štrajkovali su glađu, tražeći da se testiraju. Mnogi pacijenti smešteni upravo u ovoj privremenoj bolnici ističu da nisu testirani po njihovom mišljenju kada je trebalo, nego mnogo kasnije.

 

Ministar zdravlja zlatibor Lončar rekao je da je lekarski tim koji je zadužen za pacijente smeštene u hali Čair najmerodavniji da odredi kada će se oni testirati.

 

“To nije stvar o kojoj treba da odlučuju pacijenti. Postoje tačno utvrđeni faktori ko, kada i kako se testira. Mi danas radimo više od 2.000 testova i nema nikakvih problema da se oni testiraju i budu van tih bolnica ukoliko se utvrdi da su zdravi. Zamolio bih sve za jednu odgovornost i strpljenje. Nama je stalo do njihovog zdravlja i do njihovog života, ali na njihove ucene ne možemo da reagujemo u ovoj situaciji kako bi možda reagovali u nekoj drugoj”, istakao je Lončar.

 

Na konferenciji je rečeno da će se držati samo struke i pravila koja važe. Objašnjeno je i da komplikacije nastaju od 10 do 14 dana i shodno tome se i prvo testiranje sprovodi nakon 14-tog dana. Ukoliko je test negativan on će se ponoviti u roku od 24 sata, a ukoliko je pozitivan u narednih pet dana će se ponoviti sledeći test.

“Kod pacijenata koji su zbog težih simptoma bolesti, upala pluća i drugih lečeni bolnički, u zavisnosti od težine kliničke slike, od dužine prethodnog boravka u bolnici, ostatak lečenja koji se sprovodi u privremenim bolnicama i vreme kada će se ponoviti testiranje za negativan test može biti od nekoliko pa do desetak dana, što opet zavisi od težine kliničke slike.  Ono što je najznačajnije, dva ponovljena negativna testa nama znače da pacijent nije zarazan i da nije opasan po okolinu”, rečeno je na konferenciji.

Komentarišući situaciju u Gerontološkom centru, u Kulini i Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Toponici, ministar zdravlja je rekao da će da će sve detalje ispitati Zavod za zaštitu javnog zdravlja u Nišu, ali i dodatne ekipe koje su došle iz Beograda i drugih mesta. Neće se uraditi samo analize već će biti utvrđene i mere koje će se dalje sprovoditi kako bi se zaustavio povećan broj obolelih od koronavirusa.

“Svako za koga se utvrdi da nije sprovodio naložene mere biće procesuiran”, rekao je Lončar.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com