Društvo

Oživljavanje niških drvoreda

Radnici JKP „Mediana“ Sektor Zelenilo koriste lepo vreme koje nas prati ovih dana za orezivanje drveća i šibljastog žbunja na zelenim površinama u gradu. Uveliko se radi i zamena stabala u drvoredima na niškim ulicama, a sve u okrviru programa Očuvanje i unapređenje životne sredine na javnim površinama na teritoriji grada Niša koji se realizuje preko Sekretarija za zaštitu životne sredine, saznajemo od Tanje Radić, direktora Sektora Zelenilo. Direktor JKP „Mediana“ Dragoslav Pavlović dodaje da je akcija počela u ulicama koje su ocenjene od strane stručnjaka „Medijane“ kao ulice sa drvoredima gde prvo treba reagovati.

To su Svetosavska ulica i Vardarska. Program, odnosno projekat, trajaće do kraja marta, ali  se sada koristi svaki lep i dan bez padavina da se posao ubrza i odradi ono što je potrebno jer je upravo ovaj period i pravo vreme za orezivanje drveća i sadnju novog. Pavlović dodaje da se radi o akciji uklanjanja starih stabala, starih sadnica, i postavljanja novih sadnica i novih drvoreda u pojedinim ulicma u gradu, koje su predložene od strane stručnjaka „Medijane“ kao ulice sa drvoredima gde prvo treba reagovati.

„Do sada je u uličnim drvoredima posađeno 200 novih sadnica, a u nastavku će biti posađeno još 300“, kaže Tanja Radić. „Uglavnom se radi o četinarima i listopadnom drveću, a sadnice se sade umesto drveća koje je posečeno što zbog bolesti, što zbog toga što je ostarelo i istrulelo i predstavlja opasnost za građane, a izgubilo je i svoju osnovnu funkciju. U suštini, uvek gledamo da zasadimo veći broj sadnica od stabala koja su posečena“.

Radić navodi i nekoliko primera pa kaže da je ulici Svetosavskoj u toku zamena drveća u drvoredu. U ovoj ulici je posečeno 30 starih i bolesnik stabala, a umesto njih biće zasađeno 50 sadnica graba.

„Radi se i na zameni stabala u drvoredu koji se nalazi u Vardarskoj ulici. Ovde smo umesto 20 stabala belog jasena, koja su bila oštećena i predstavljala su opasnost po prolaznike ili parkirane automobile, zasadili  20 sadnica kuglastog katalpa“, kaže Radić.

Nove sadnice zameniće dotrajala stabla i u Dušanovoj ali i Voždovoj ulici.

Prema rečima Tanje Radić, seku se samo ona stabla koja su bolesna, trula ili su prestarela i koja su potancijalna opasnost po građane zbog pucanja grana.

„Funkcija zelenih površina, međublokovskog zelenila i drvoreda u gradu je od posebnog značaja za zaštitu i očuvanje životne sredine“, kaže Tanja Radić. „Osim što drvoredi imaju sanitarnu i estetsku funkciju, oni deluju  i na mikroklimu snižavajući tokom leta temperaturu, proizvode kiseonik i na svojim listovima zadržavaju štetne materija iz vazduha. Osim toga, drvoredi štite i od buke, pa iz tog razloga težimo tome da ih uvek ima pored škola ili obdaništa jer na taj način štitimo ove objekte u kojima se nalaze deca i od buke i od prašine i izduvnih gasova koji dolaze sa saobraćajnica“, naglašava Tanja Radić.

Dragoslav Pavlović dodaje da se paralelno sa ovim radi i na redovnom održavanju drvoreda u gradu, a to znači da se uklanjaju grane  koje prete da padnu i mogu da povrede nekog.

„To je aktivnost tokom zimskog perioda. Radi se o suvom rastinju i čitavim stablima koja su se osušila. Redovna aktivnost je rađena na čitavoj teritoriji grada, na mnogim lokacijama i biće nastavljene sve do početka proleća“, dodaje Pavlović.

On dodaje da će se aprila krenuti u redovne prolećne aktivnosti, a pripreme za to su uveliko započete.

„Tada je i najveći intenzitet radova zelenila jer  se tada radi na košenju travnjaka i ostalih zelenih površina, kako na lokacijama koje redovno održavamo , a to su parkovske površine, bulevari, međublokovske površine. Za ove poslove korisimo i javne radove , kako bi u prolećnom delu što pre okosili zelene površine u  gradu. Ono što je po programu redovno radimo  ali je potrebna i pomoć zainteresovanih strana za uređenje međublokovskog prostora , kako bi nam grad između zgrada izgledao lepše“, kaže direktor JKP „Mediana“ Dragoslav Pavlović.

Tanja Radić kosristi ovu priliku da apeluje na vozače koji parkiraju automobile u ulicama u kojima su posađene nove sadnice da budu pažljiviji.

„Često se dešava da prilikom parkiranja oštete mladu sadnicu, pa im sada upućemo apel da budu pažljiviji prema mladicama koje ostavljamo generacijama koje dolaze posle nas“, kaže Radić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com