Ekonomija

Ozakonjenje privremeno zastalo zbog podzakonskog akta

Ozakonjenje kuće, stana ili poslovnog prostora, problem je sa kojim se suočava više od 90.000 vlasnika objekata u Nišu. Mnogi od njih nadali su se da će taj posao završiti početkom godine jer su u prethodnom periodu prikupili svu potrebnu dokumentaciju i platili dažbine. Međutim, ozakonjenje je za jedan broj vlasnika objekata privremeno obustavljeno zbog toga što nakon stupanja na snagu Izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju, 6. novembra prošle godine, nije donet neophodan podzakonsti akt.

Sekretar niškog Sekretarijata za ozakonjenje Aleksandar Petrović rekao je agenciji Beta da je ozakonjenje privremeno obustavljeno za odredjeni broj investitora u čitavoj Srbiji jer nedostaje pravilnik koji bi definisao postupanje Sekretarijata i Uprava za ozakonjenje po Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju.

Prema Petrovićevim rečima, Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture trebalo je da pravilnik donese 6. januara, odnosno 60 dana od donošenja Zakona, ali tog podzakonskog akta još nema.

„Najveći problem odnosi se na objekte koji su imali gradjevinsku dozvolu, a od koje su odstupili prilikom izgradnje objekta. Izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju propisana je obaveza Sekretarijata da pre ozakonjenja taj objekat faktički uskladi sa novom gradjevinskom dozvolom. Vlasnike objekata trebalo bi da uputimo na izmenu postojeće gradjevinske dozvole, a za to je nadležan Sekretarijat za planiranje i izgradnju. Medjutim, mi još ne znamo način postupanja tog sekretarijata, pošto nema podzakonskog akta“, objasnio je Petrović.

On je istakao da bez obzira što nedostaje podzakonski akt, Sekretarijat za ozakonjenje ima „pune ruke posla“ i radi sa nesmanjenim tempom jer postoji mnogo objekata koje je potrebno ozakoniti, a koji uopšte nemaju gradjevinsku dozvolu.

„U Nišu ukupan broj popisanih i prijavljenih objekata u ranijim postupcima legalizacije iznosi oko 80.000, ali sigurno postoji još desetak hiljada objekata koji nisu ušli u postupak ozakonjenja. Čekamo na donošnje podzakonskog akta koji će regulisati način pokretanja postupka ozakonjenja i za te objekte. Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju predvideo je da se ozakonjenje radi preko kastastra i to na taj način da oni izdaju obaveštenje o vidljivosti na satelitskom snimku, ali nemamo preciziran način kako se pokreće postupak kod nas“, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, od 2015. godine kada je donet Zakon o ozakonjenju objekata do sada u Nišu je započeto oko 40.000 postupaka ozakonjena, a ozakonjeno izmedju 3.500 i 4.000 objekata.

Izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju, dodao je Petrović, predvidjeno je da se ozakonjenje kompletno završi u roku od pet godina.

Prema njegovim rečima izvesno je da sa ovim tempom u Nišu to neće biti završeno u zadatom roku i pored toga što je grad dobio od Ministarstva gradjevinarstva podršku u vidu mogućnosti da na poslovima ozakonjenja privremeno uposli još 30-tak radnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com