Kultura

Ovogodišnji “Nišville” pod sloganom “Čekajući nacionalni status”

Najveći muzički festival na ovim prostorima, 29. po redu festival džeza – Nišville pod sloganom “Čekajući nacionalni status” održaće se u Tvrđavi od 4. do 13. avgusta. Otvaranje Festivala zakazano je za “Dubioza kolektiv”, dok će publika moći da čuje  “Eurokubans”, Roberta Forseku, Idu Nelsen, Eda Maajku i druge.

Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 280 programa na 16 scena, na kojima će nastupiti preko 900 izvođača.

“Očekujemo da jubilarni 30. koji se održava naredne godiine već bude Festival od nacionalnog značaja, zajedno sa Gučom, Egzitom i Bir festom. Uslov je da festival traje barem 20 godina i da ima barem 100. 000 posetilaca, a glavni kriterijum je bio prihod koji vraćamo u budžet Republike Srbije, a on je postudiji koju su radili ravno 3 milijarde “, kazao je direktor festivala, Ivan Blagojević.

Posetioci će imati prilike da vide ukupno i 16 predstava, iz Poljske, Italije, Hrvatske Rumunije i još nekih zemalja.

Prema rečima direktora festivala, festival će posetiti i delegacija iz Nju Orleansa, koja se smatra postojbinom džeza.

“Doći će ljudi koji upravo brinu o istoriji džeza kao i direktor džez muzeja „Nju Orleans“ Greg Lambosi, a za narednu godinu očekujemo i gradonačelnika tog grada”, kazao je on.

Urednica književnog programa, Milica Milenković istakla je da će se književno veče održati na kamionu, a da će se kniževnici penjati na kamion.

U periodu od 10. do 13. avgusta predstavićemo publici kantautore, pisce, pesnike, i muzičke hroničare, sa namerom da poruku o književnoj, literarnoj ili poetskoj reči kao onoj osnovi koja je duboko utkana u džez i muziku, ali i kao onoj osnojvi koja prati, baštini i čuva od zaborava sve ono što može da se sazna o muzici, prenesemo ljmubiteljima i čitaocima. Programe kroz sva četiri dana otvaraju niški autori”, pojašnjava urednica književnog programa, Milica Milenković i dodaje da će se umesto na bini, knjiženo veče održati na kamionu, a književnici će se popeti na kamion.

Balkan Brass bina najavljena je kao posebna novina  na Letnjoj pozornici, za koju selektror programa Marijan Cvetković  istakao da je nastala iz potrebe da se na džez festivalima više čuje “World music”.

Kompleti ulaznica za parter koštaju 4.000 dinara, pojedinačna ulaznica za parter 2.000 dinara, komplet za VIP tribine koštati 6.000 dinara, dok su pojedinačna ulaznica za VIP tribine 3.000 dinara.

Svi prateći programi za posetioce su besplatni, osim za Hip-Hop / Midnigh Jazzdance bini, gde će ulaznica koštati 500 dinara po večeri za dupli program od 21 do 05 sati, a posetioci Nišvila sa kupljenim kompletima za festival neće plaćati kartu za programe na toj bini.

Promo cena Kompleta za „Nišvil“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com