Društvo

Ovog vikenda pomeramo kazaljke – letnje računanje vremena

Ovog vikenda pomera se sat na letnje računanje vremena, u noći između subote i nedelje, 27. marta počeće letnje računanje vremena, kada one stare časovnike treba pomeriti jedan sat unapred, moderni elektronski uređaji će se sinhronizovati sami.

Po Zakonu, letnje računanje vremena u ovoj godini počinje u subotu 27. marta u 2 sata posle ponoći, kada će se kazaljke pomeriti na 3 sata.

Letnje računanje vremena trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru (dakle, do 30. oktobra 2022)., kada počinje zimsko računanje vremena.

Već se godinama polemiše oko toga da su istraživanja pokazala da je letnje računanje vremena štetno po zdravlje, jer nam je na šest meseci produžen dan. Neki ljudi zbog toga manje spavaju, pa se smanjuje radna efikasnost. Povećava se mogućnosti za srčane i moždane udare, a raste i broj saobraćajnih nesreća.

Američki Senat doneo je odluku da od 2023. više neće biti letnjeg računanja vremena, a već ove godine ga nema na Havajima i u Arizoni. Sedamdesetak zemalja koristi letnje računanje vremena u bar jednom delu zemlje. Japan, Indija i Kina su jedine velike industrijalizovane zemlje koje ne primenjuju neki oblik letnjeg računanja vremena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com