Društvo

Ove zime novine u čišćenju trgova i bulevara

„Sve pripreme koje su bile neophodne za rad Štaba zimske službe do 15. novembra, kada se uvode dežurstva, urađene su“, kaže Stojan Spasić, novi komandant Štaba zimske službe u Nišu.

„Uradili smo smotru mehanizacije u ABM “Putogradnji” koja se bavi održavanjem lokalnih puteva i u JKP „Mediana“ koja je zadužena za održavanje saobraćajnica u gradu, kao i u PZP “Trejds” koje se u toku zime stara o magistralnim, regionalnim i državnim putevima. Na prvom sastanku Štaba zimske sližne analizirana je situacija u svim preduzećima koja će u toku zime brinuti o prohodnosti saobraćajnica. Sva  preduzeća su izvršila neophodme pripreme za zimski period, nabavljene su potrebne količine industrijske soli, kamenog agregata i kalcijum hlorida i spremno dočekuju predstojeći zimski  period”, kazao je Spasić.

On je posebno istakao spremnost JKP “Mediana” koje će ovu zimu dočekati sa obnovljenim voznim parkom i novim kamionima.

“Nabavljeno je šest novih vozila tipa MAN sa raonicima i sada je u rad  zimske službe uključeno 19 vozila na čišćenju  snega i posipanju soli što do sada nije bio slučaj. Novina je i to da  je ovo preduzeće uvelo dežurstvo 10 mobilnih ekipa u odnosu na pet kako je bilo ranije. To znači da  će se čišćenje ulica raditi i brže i efikasnije i da će se to posebno videti u ulicama prvog i drugog stepena prioriteta”, dodao je Spasić.

Novina je i to, kaže Spasić, da će bulevari u gradu  ove zime biti čišćeni u paru.

“Istovremeno će se čistiti obe trake na bulevarima što do sada nije bio slučaj”, dodao je Spasić. “Vreme čišćenje će biti  značajno skraćeno. Do prošle godine svaka ekipa je imala front rada od 50, a sada će to biti od 25 do 30 kilometara pa će neke ulice u toku noći ili dana, biti očišćene i više puta da bi kvalitet čišćenja bio odgovarajući”.

Osim mehanizacije za predstojeći zimski period spremno je i ljudstvo.

“Obezbedili smo  četiri smene po deset ekipa, a to znači da imamo  40 vozača koji su prošli obuku za rad u zimskim uslovima i svi su spremni za rad. Imamo i 12 novih vozača i verujem da će raditi uspešno, jer ništa nismo prepustili  slučaju”, objašnjava  Spasić.

Od ove godine i trgovi u gradu će se čistiti drugačije.

“Kada se radi o čišćenju trgova, nabavljene su tri male mašine, bacači snega i one su namenjene čišćenju kako trgova tako i mostova ali i trotora. Nabavljeni su i traktori  za čišćenje staza u parkovima. Za čišćenje trgova nabavili smo posebnu tečnost na bazi  kalcijum hlorida koju ćemo koristiti i u pešačkoj zoni. Ona se koristi eksperimentalno, a ukoliko se pokaže efikasnom nabavićemo, pored sada kupljenih sedam, još sedam tona. To će biti  dovoljno da nekoliko puta posipamo centralni gradski trg i Obrenovićevu ulicu, a jedno posipanje traje desetak dana”, istako je Spasić.

Mada je sve spremno za zimu kada se radi o gradskim saobraćajnicama, problemi se očekuju na soskom području.

“Na seoskom području uvek postoje problemi, a jedan od razloga je i taj što se sneg na ovim saobraćajnicama ne čisti u toku noći kao u gradu. Već sutradan čistači imaju veći front rada, negde oko 234 kilometara saobraćajnica koje ne mogu da se očiste tako brzo kao u gradu. To su tereni sa velikim usponom gde ima i udarnih rupa. Jedan deo udarnih rupa je zakrpljen, ali i dalje ima deonica na kojima to nije učinjeno, ali gledaćemo da sve to bude završeno pre prvog snega. To se posebno odnosi na putevima ka Ostrovici, Ravnom Dolu, Kunovici. To je problem sa kojim se srećemo svake godine i nije ga lako rešiti”, ističe Spasić.

Dodatni problem čine i vetrovi i smetovi koji sprečavaju putare da povežu dva naseljena mesta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com