Društvo

Ove godine je nebo prepuno srpskih glumaca

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u 80. godini života.

Ljubiša je u decembru prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveno stanje poslednjih nekoliko dana je bilo izuzetno loše.

U decembru kada je Ljubiša bio na operaciji, lekari su imali optimistične prognoze, međutim njegovo stanje se pogoršalo zbog hronične leukemije od koje je bolovao duže vreme.

Ljubiša Samardžić je rođen 19. novembra 1936. u Skoplju, ali kao bebu ga roditelji dovode u Nišku Banju gde mu je otac radio u obližnjem rudniku u Jelašnici. Završava gimnaziju i na relaciji Niška Banja – Niš živi do momačkih dana kada se seli u Beograd gde je njegov glumački talenat prepoznao legendarni Bojan Stupica koji mu odobrava stipendiju. Od tada njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Postao je istaknuto ime u jugoslovenskoj kinematografiji. Talenat ga je predodredio za velike uspehe, a posebnost koju je nosio u sebi učinila ga je legendom.

Glumio je u 126 filmova od 1960 do 2011. U pedesetogodišnjoj karijeri, režirao je i producirao devet filmova. Samardžić je jedini srpski glumac nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji.

Njegovo poslednje pojavlivanje u javnosti bilo je 30. marta u Domu omladine na otvaranju 64. Martovskog festivala – beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, gde je prikazano njegovo poslednje ostvarenje “Panta rei”. On je tada na otvaranje stigao u pratnji supruge Mire, okom svečanosti otvaranja, iz prvog reda, nasmejano se obratio publici, što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom.

Pre tri godine je otvoren trajni legat Ljubiše Samardžića u Jugoslovenskoj kinoteci, gde se nalaze njegove nagrade, memorabilije sa snimanja, fotografije, posteri filmova…

Bio je oženjen Mirjanom, sa kojom je bio u braku 50 godina u braku.

Film je emitovan na TV Belami i TV Zona zahvaljujući supruzi Mirjani Samardžić i direktoru City Produkcije Oliveru Paunoviću.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com