Društvo

Ove godine izuzetak, jedna dama 20-ti učesnik nadmetanja za Časni krst

Uprkos praksi da se svaki godine za Časni krst nadmeće 19 takmičara, ove godine GO Medijana napravila je jedan izuzetak, pa će u hladnoj vodi na Bogojavljenje plivati i jedna dama. Ona je 20-ti učesnik koji će plivati za Bogojavljenski krst, u sredu 19. januara, sa početkom u 12 časova  na otvorenom bazenu SC Čair u Niš.

 

“Prvih 19 takmičara, koji dobiju zdravstvenu potvrdu o psiho-fizičkoj spremnosti, moći će da učestvuju u plivačkom nadmetanju za Časni krst. Jedina prijavljena dama, Violeta Đorić, ove godine, dobiće priliku da bude 20-i učesnik ove tradicionalne manifestacije”, saopštila je GO Medijana.

Prijavljeno je 35 potencijalnih plivača, a plivaće i po jedan predstavnik Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova PU-Niš, Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije.

Pobednik Bogojavljenskog plivanja, dobiće novčanu nagradu od 30 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak, a za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade.

“Osim plivača, i ove godine u vodi će biti i članovi kluba NAISAB (NAISSUB) iz Niša, koji će voditi računa o bezbednosti učesnika manifestacije”, navode u najvećoj niškoj opštini.

Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj biće propraćen simboličnim letom golubova, koji će biti pušteni pre samog početka takmičenja.

Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizuje u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim klubom NAISSUB, Udruženjem golubara „Car Кonstantin“ i drugim ustanovama i institucijama.

Veliko interesovanje plivača, koje već tradicionalno postoji iz godine u godinu, najbolja je potvrda velikog značaja koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo našoj pravoslavnoj tradiciji.

Tradicionalna manifestacija koja svake godine privlači veliku pažnju javnosti, održaće se bez prisustva publike, uz poštovanje epidemioloških mera usled kovida 19.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com