Društvo

Ove godine 22 para konkurisalo za sredstva za vantelesnu oplodnju

KOMISIJA SVETA PETKA GO MEDIJANA

Lepe vesti stižu iz Gradske opštine Medijana pri kojoj radi Komisija Sveta Petka koja, osim što dodeljuje nagrade najboljim srednjoškolcima i stipendije najboljim studentima, brine i o budućnosti, odnosno pomaže parovima koji žele da osnuju porodicu time što im nadoknađuje troškove vantelesne oplodnje. Lepa vest je da je opština, pa i sam grad, postao bogatiji za dva nova stanovnika jer su rođeni blizanci upravo zahvaljujući pomoći koja je stigla njihovim roditeljima od ove Komisije a koji su se prošle godine javili na konkurs za vantelesnu oplodnju.

Predsednik Fonda Sveta Petka, profesor dr Žarko Ranković najavljuje i novinu za iduću godinu, a to znači da će Fond pomoći i osobama koje žele da se ostvare kao majke, a nisu u braku ili vanbračnoj zajednici. Ove godine im je pristigao i jedan takav zahtev.

“Gradska opština Medijana mnogo vodi računa o pronatalitetnoj politici i trudimo se na sve načine kroz niz akcija da to što više promovišemo. Jedna od najznačajnih akcija je preko Komisije Sveta Petka, ranije je to bio Fond. Početkom aprila raspisan je konkurs za bračne i vanbračne parove koji žive na teritoriji GO Medijana koji žele da se ostvare kao roditelji pomoću vantelesne oplodnje i javila su se 22 para”, kaže Ranković.

Parovi koji se jave na ovaj konkurs dobijaju sredstva u visini od 200.000 dinara.

“Moram da napomenem da ne postoje ograničenja za parove koji se javljaju u smislu godina starosti ili gde će se veštačka oplodnja realizovati. To može da bude na Klinici u Nišu, na nekoj od klinika u Srbiji ili van zemlje. Potrebno je samo da imaju validan račun ustanove gde je vantelesna oplodnja obavljena. Nema ograničenja ni u broju pokušaja vantelesne oplodnje”, objašnjava Ranković.

Foto: V.P.

On ističe da su prve lepe vesti stigle.

“Jedan par koji je prošle godine koristio naša sredstva doneo je opštini radosnu vest. Oni su dobili blizance, a opština dva nova sugrađanina i svi smo srećni i zadovoljni. Do sada imamo 12 novih stanovnika zahvaljujući ovoj Komisiji”.

Ranković dodaje da će ove godine konkurs biti dopunjen jednom novinom.

“Prvi put smo ove godine imali zahtev jedne naše sugrađanke koja želi da se ostvari kao majka, a nije ni u bračnoj ni u vanbračnoj zajednici. Ona će pokušati vantelesnu opladnju kroz donaciju janih ćelija, ali smo spremni da pomognemo i u takvim slučajevima”, dodaje Ranković.

Novi konkurs će biti raspisan marta iduće godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com