Društvo

OVAKO je izgledalo leglo pronađenih smukova (VIDEO)

Aktivisti udruženja „Zoo Planet“ iz Niša spasili su 50 zmija iz fabrike u opštini Žitorađe koje su zbrinute, a na proleće će biti vraćene u prirodu.Tokom građevinskih radova na bivšoj EI fabirici u opštini Žitorađe, radnici su naišli na leglo zmija „stepski smuk“.

Telo smuka je vitko i dugo, glava je uska, a zenice su okrugle. Ova zmija najčešće ima dužinu od 140 do 180 cm, mada postoje i jedinke od preko dva metra. Mužjaci su nešto duži od ženki. Gornja strana tela je jednobojno sivkasta do tamnosiva, sivkasto-zelankasta ili smeđkasta. Donja strana tela je beličasta.

Smuk je bitna karika u spletu lanaca ishrane u prirodi kao konzument, jer je mesojed na čijem su jelovniku većinom miševi i drugi glodari, te tako reguliše njihovu brojnost.

Pored toga smuk je zbog svojih životnih navika, prehrane i neotrovnosti, zastupljen u teraristici kao kućni ljubimac.

Smuk je bio poznat i Starim Grcima, pa je tako postao sastavni dio simbola medicine, odnosno štapa grčkog boga medicine i lečenja, Asklepija (lat. Eskulap), po kome je i smuk dobio naziv Eskulapova zmija.

U većem delu staništa, smuk predstavlja zaštićenu vrstu koju je zabranjeno uznemiravati i ubijati

Akcija spašavanja smukova izgledala je ovako.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com