Društvo

Ovaj mladi Nišlija osvojio je zlato na Svetskoj filozofskoj olimpijadi

Na 25. Svetskoj filozofskoj olimpijadi koja je u Roterdamu održana minulog vikenda, od 100 takmičara iz 45 zemalja širom sveta, Nišlija Milan Milenović bio je najbolji. On se po drugi put u ime svoje zemlje nadmetao u pisanju filozofskih eseja na engleskom jeziku sa takmičarima iz SAD, Južne Koreje, Indije, Rusije, Brazila i drugih zemalja.

Učenicima su na takmičenju bila ponuđena četiri filozofska citata čiju su tezu dokazivali ili opovrgavali koristeći se veštinama kritičkog i kreativnog mišljenja.

“Naš se rad sastojao iz toga da smo dobili četiri citata različitih filozofa, gde bismo izabrali jedan i na jednom od četiri jezika (engleski, francuski, nemački ili španski, po izboru) pisali filozofski esej argumentujući za ili protiv toga što taj filozof tvrdi”, objašnjava za Niške Vesti Milenović.

Autor citata koji je Milan izvukao je japanski filozof Tomonobu Imamiči, sa čijom se tvrdnjom mladi Nišlija složio, uz argumentaciju da “neutralnost nije tolerancija, već mehanizam samoregulacije kapitalizma”.

Iako najbolji iz oblasti filozofije u čitavom svetu, Milan će, kako tvrdi, ipak krenuti nekim drugim životnim tokom.

“Pripremam se da upišem Medicinu, mada ko zna, možda odlučim da uporedo upišem i Filozofiju”, kaže on.

Inače, Milan je bio drugoplasirani na republičkom takmičenju iz filozofije, koje je održano marta meseca, što ga je, zajedno sa još jednim učenikom iz Srbije odvelo na takmičenje svetske olimpijade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com