DruštvoStari Niš

Ova zdanja su sagrađena u razmaku od dve decenije… čine sklad koji pleni

Na ovoj fotografiji vidi se jedan prostorni sklad  dve znamenite javne zgrade na Sinđelićevom trgu izgrađene u razmaku od nekih dvadesetak godina.

Zgrada Narodnog pozorišta izgrađena u periodu od 1937. -1939. godine na inicijativu tadašnjeg Bana Moravske Banovine Marka Novakovića. Izgrađena je na prostoru nekadašnje pijace i idejni je projekat Vsevoloda Tatarinova jednog od nekoliko arhitekata ruske emigracije( Medvedev, Djupon, Samojlov) koji su živeli i stvarali u Nišu. Rađena je kao i većina javnih zgrada tog perioda u duhu moderne a interesantno da je osnova zgrade za potrebe ansambla i 700 gledalaca rešena po uzoru na Berlinsko pozorište.

Konačna konturu Sindjelićev trg dobija posle II svetskog rata izgradnjom Doma Vojske (1954.-1957. god.). Izgrađen u duhu kasnije moderne delo je beogradskog arhitekte Jovana Petrovića. No da izgardnja nekog značajnijeg javnog objekta u Nišu ne prođe arhitekta ruske emigracije za unutrašnji enterijer dvorane zaslužan je već navedeni Grigorij I. Samojlov. Kao iskusni stručnjak za akustiku ( projektovao je i letnju pozornicu u Tvrđavi) on je iskoristio iskustva milanske „Skale“ i pariske „Opere“ u pogledu optimalne zapremine po jednom sedištu što sali daje izuzetnu akustičnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com