Magazin

OTVORILI SRPSKU KAFANU U JUŽNOJ KOREJI: U Seulu jagma za ćevapima

Mladići iz naše zemlje otvorili jedinu srpsku kafanu u dalekoj Južnoj Koreji. Uz slike naše prestonice, „Beograd“ postao svojevrsna srpska ambasada.

PLjESKAVICE, ćevapčići, gurmanluci sa roštilja, šopska salata, pečene paprike, pivo… Uobičajeni meni srpskih restorana. Samo što se ova jela odnedavno služe usred Južne Koreje, u Seulu! Beograđanin Novak Mandić je (32), sa grupom mladih iz Srbije, u delu Seula koji važi za najinternacionalniji, Itevan, otvorio jedini restoran srpske kuhinje u ovom delu Azije, koji nosi naziv naše prestonice.

„Beograd“ je u poslednje dve godine postao svojevrsna ambasada Srbije u Južnoj Koreji. Osim što uživaju u ukusnoj i „neobičnoj“ hrani, mesu sa roštilja kakvo ranije nisu probali, srpskom kajmaku, jogurtu, ajvaru, slaninici i našem hlebu, Korejci u ovom restoranu mogu da upoznaju i srpsku kulturu.

– Stalno se trudimo da promovišemo našu zemlju, da je predstavimo Korejcima kroz hranu, muziku i naš jezik, kao i da ih pozovemo da nas posete i nauče nešto o ovom delu sveta – kaže Novak za „Novosti“. – Imamo slike Beograda, mapu Srbije, knjige i brošure o našoj zemlji, a ceo prostor je opremljen tako da asocira na srpsku kafanu. Uglavnom slušamo naše radio-stanice.

Ekipu koja radi u restoranu ne čine samo Srbi. Šef kuhinje je Igor iz Mladenovca, njegov pomoćnik Stefan (28), a deo kulinarskog tima čini i nekoliko Korejaca, dok je sastav konobara internacionalan.

– U Seul sam došao vođen avanturističkim duhom i željom da upoznam Aziju i istočnjačku kulturu – kaže naš sagovornik.

– Posle svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoafričkoj Republici rešio sam da se ne vratim u Beograd, već da nastavim svoje azijsko iskustvo u Koreji. Najpre sam predavao engleski jezik, a zatim sam, inspirisan fudbalom, otvorio dečju fudbalsku akademiju na engleskom, koja je prerasla u jednu od najvećih u Seulu.

Opširnije na www.SrbijaVesti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com