Društvo

Otvorene prijave za drugo Međunarodno internet takmičenje “Konstantin Veliki”

Prijave za drugo jedinstveno Međunarodno internet takmičenje “Konstantin Veliki” otvorene su novembra 2020. godine. U okviru Takmičenja studenti, učenici i umetnici imaće prilike da se takmiče u 15 disciplina, Kamerna muzika, Duvački instrumenti, World music, Gitara, Klavir, Gudački instrumenti, Solo pevanje, Komplementarni klavir, Harmonika, Perkusije, Vokalni ansambli, Crtež, Grafika, Fotografija i Plakat. Rok za prijave je 31. januar 2021. godine.

 

 

“Međunarodno internet takmičenje “Konstantin Veliki” pokrenuto septembra 2019. godine, organizuje se preko interneta koji danas povezuje milijarde ljudi širom sveta. U okviru takmičenja postoji 15 disciplina iz oblasti umetnosti, muzičke i primenjene umetnosti. Ovako jedinstveno koncipirano takmičenje, omogućava prisutnost takmičara, bez velikog finansijskog ulaganja, uklanja geografske barijere i otvara mogućnost učešća učenicima, studentima i umetnicima iz svih zemalja sveta. Žiri takmičenja Konstantin Veliki čine eminentni umetnici iz celog sveta. Takmičenje se održava u ciklusima od po godinu dana u cilju razvoja, afirmacije mladih umetnika i jačanja međunarodnih kulturnih odnosa”- objašnjavaju na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Kao završetak godišnjeg ciklusa Takmičenja planiran je Gala koncert laureata i nagrađenih učesnika takmičenja u okviru proslave slave Grada Niša – Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Organizatori Međunarodnog takmičenja “Konstantin Veliki” su Fakultet umetnosti u Nišu, Univerzitet u Nišu i Grad Niš uz podršku Studentskog kulturnog centra, Galerije savremene likovne umetnosti i Udruženja muzičkih teoretičara Srbije.

Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu pored obrazovne ima i veoma značajnu umetničku delatnost u oblastima muzičke, likovne i primenjene umetnosti. Za afirmaciju visokih umetničkih vrednosti Fakultet umetnosti dobio je Nagradu 11. januar, najviše priznanje grada Niša. Angažovanje istaknutih umetnika i pedagoga iz sveta, uz permanentno održavanje majstorskih kurseva i radionica, doprinosi značajnom podizanju ugleda Fakulteta, Univerziteta i Grada Niša u široj akademskoj i društvenoj zajednici. Fakultet je izdavač velikog broja naučnih publikacija, časopisa i audio izdanja.

Konstantin Veliki, kako istoričari navode, rođen je 273. ili 274. godine u Nišu. Reformisao je Rimsko carstvo i hrišćanima otvorio duhovni put. Ono što je Konstantin Veliki ostavio budućim generacijama je Milanski edikt koji je opšteljudska i opštecivilizacijska tekovina uvek aktuelna.

“Edikt ima snagu da prevaziđe prostorne razlike, otvori put nauci, kulturi i umetnosti. Njegovu civilizacijsku tekovinu,  zasnovanu na toleranciji, moramo negovati, jer je to jedini put očuvanja dostojanstva”- ističu na Fakultetu umetnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com