Društvo

Otvorena spomen – soba „Kosmetske žrtve – junaci otadžbine – heroji Košara“ (FOTO)

U Voždovoj ulice danas je otvorena Spomen soba u čast poginulih i nastradalih civila, vojnika i policajaca, kidnapovanih i ubijenih u od 1998., 1999., 2000., 2004. i 2014. na Kosovu i Metohiji.

“Slike govore više od reči. Mi, porodice žrtava više od četvrt veka čekamo pravdu. Iako četvrt veka zvuči jako daleko, nama izgleda kao da su se ti zločini juče desili. Ovu spomen sobu već godinama želimo da otvorimo, da bi prikazali istinu, a sada smo to uspeli isključivo uz pomoć gradonačelnice koja je još kao novinar bila uz nas i propratila svaku našu patnju. Zahvaljući slikama uspevamo da na trenutak oživimo uspemene na naše nastradale”, kazala je Snežana Zdravković, zastupnik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih, ćerka i sestra otetih Tomislava i Novice Marković.

Majka stradalog Nenada Remištera uručuje zahvalnicu gradonačelnici koje dodeljuje Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih; Foto: Niške Vesti

“Otvaranje sobe bila je naša moralna obaveza. Neki zločinci do danas nisu pronađeni, niti se znaju njihova imena, iako je država Srbija uradila sve što se od nje tražilo. Ovu prostoriju Grad je opredilo Udruženju kako bi porodice mogle ovde da se okupe, razmene informacije i bore za pravdu. Nadam se da će im ovo ublažiti makar deo bola”, kaže Sotirovski.

Ona je podsetila da je jedan Bulevar u Gradu već nazvan u znak sećanja na heroja sa Košara, a da je u planu da se kružni tok koji izlazi na isti opremi jednim velikim jarbolom i srpskom trobojkom, koja će, kako kaže, da se vije i vidi sa Koridora 10.

General Bratislav Dikić izjavio da se heroji nikako ne smeju zaboraviti, a da se naši potomci i deca moraju podsećati da postoje ovi ljude ovde, koji su dali svoje živote za otadžbinu.

 

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji je neprofitabilna, nevladina organizacija humanitarnog karaktera i ima za cilj rasvetljavanje sudbina otetih i nestalih. Udruženje je osnovano marta 2000. godine u Beogradu sa ciljem pronalaženja i rasvetljavanja sudbina kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji od 1998. godine do danas od strane naoružanih i uniformisanih lica koja sebe nazivaju OVK a koji su nakon dolaska mirovnih snaga legalizovani u Kosovski zaštitni korpus. Radi bolje komunikacije sa porodicama Udruženje ima svoje podkancelarije u Nišu, Kraljevu, Gračanici (Kosovska Mitrovica i Velika Hoča).

Preuzeto sa www. otetaistina.org.rs

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Šta je bilo sa silovanim i maltretiranim ženama na Kosovu ?
    Šta kaže Soma Spasić preko megafona ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com