DruštvoMerošina

Otvorena prva deonica auto-puta koji povezuje jug Srbije sa Prištinom i lukom Drač

Prva deonica auto-puta Niš-Merdare, nazvana “Auto-put mira”, koji će preko Tirane povezati Niš sa lukom Drač u Albaniji, puštena je danas u saobraćaj. Reč je o deonici Niš–Merošina, od naplatne stanice do petlje kod Merošine, dugoj pet i po kilometra. Ukupna dužina puta je 77 kilometara. Prvu deonicu Niš–Merdare otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ambasadorom EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom.

Predsednik Srbijeje istakao da je ovaj put od izuzetnog značaja za Srbiju i da će nas iz centralne Srbije povezati i sa Srbima i sa Albancima na KiM, ali i sa Albancima u Tirani. Poručuje da će u 2023. biti otvoreno stotine kilometara auto-puteva.

„Hoću da se zahvalim partnerima iz EU, dali su nam 40 miliona evra poklona za ovaj put, to je veliki novac. Hvala na dobrom finansiranju, posebno Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Ja sam ponosan što će nas ovaj put povezati i sa Srbima i sa Albancima na Kosovu i Metohiji. Ovo će biti najprometniji put za 25 godina. Povezivanje sa ljudima drugih nacionalnosti je od velikog značaja. Zašto ne bismo našu višnju prodavali u Albaniji. Mi moramo da budemo promoteri saradnje, da zaradimo više i živimo bolje. Da vodimo mudru politiku spajanja i povezivanja, a ne sukoba i razdvajanja“, poručio je predsednik.

Ambasador EU u Beogradu Emanuele Žiofre poručio je da će ovaj auto-put biti kičma regionalne putne mreže, da treba da bude put mira, stabilnosti i pomirenja.

Emanuel Žiofre, ambasador EU u Beogradu

“Put prvenstveno predstavlja transportnu rutu, ali i vezu ljudi u regionu. Hoćemo da putevi budu simbol mira i stabilnosti u regionu. Ovaj put će povezivati jug Srbije sa zapadnobalkanskom mrežom i omogućiti slobodan protok ljudi, robe i kapitala, od Niša preko Prištine do Tirane i dalje”, rekao je Žiofre.

Ukupna dužina puta od Niša do Merdara iznosiće oko 77 kilometara. Na toj deonici je predviđena izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela. Prva deonica puta od naplatne stanice do petlje u Merošini iznosi 5,5 kilometara u poluprofilu. Na njoj je izgrađena petlja „Merošina istok“, kao i dva mosta i dva nadvožnjaka ukupne dužine oko 285 metara.

Auto-put Niš-Merdare-Priština jedan je od projekata predloženih u okviru Berlinskog procesa, diplomatske inicijative koju je 2014. godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Okupatori i njegovi saradnici. Sve sa trece fotografije poapsiti, staviti pod bukagije i razbacati koje u borsku jamu, koje u aleksinacke rudnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com